Η εντυπωσιοθηρία μιας «προ ημερησίας» για το ασφαλιστικό, άνευ λόγου!

Η εντυπωσιοθηρία μιας «προ ημερησίας» για το ασφαλιστικό, άνευ λόγου!

Του Γιάννη Σιδέρη 

Στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό η κυβέρνηση σημείωσε εντυπωσιακές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της θητείας της στην αντιπολίτευση. Προφανώς δεν κατανόησε ότι άλλαξε επίπεδο, δοκιμάζεται πλέον σκληρά μόνο στο επίπεδο του διοικείν , αλλά παρ΄ όλα αυτά, επιμένει  στην εντυπωσιοθηρία.

Αφού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό,  αδυνάτησε να  τους εγκλωβίσει στο   ηθικώς ελεγχόμενο δίλημμα, συντάσσεσθε με μας ή με το κόψιμο των συντάξεων, τώρα επιχειρεί εκ νέου μια παρόμοια πρόκληση προτείνοντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η άνοδος του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, έχει θορυβήσει σφόδρα το Μαξίμου, όχι τόσο για αυτό καθ΄ εαυτό το πρόσωπο του νέου αρχηγού και τις δυνατότητές του, όσο για το επικοινωνιακό φωτοστέφανο που του επιφύλαξαν τα Μέσα Ενημέρωσης και τμήματα της κοινωνίας, όντας απογοητευμένα από την κυβέρνηση των  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι' αυτό και έσπευσε αγχωμένα να απαξιώσει την εκλογή του «νεοφιλελεύθερου Χατζηδάκη» και του «ακροδεξιού Αδώνιδος» στις θέσεις αντιπροέδρων της Ν.Δ., καθώς «πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς που συμβολίζει το «νέο» ξεκίνημα της ΝΔ, φτιασμένο με τα πιο παλιά και φθαρμένα υλικά», όπως ανέφερε σαρκαστικά η κυβερνητική ανακοίνωση.

Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στο θέμα του ασφαλιστικού. Χθες, μη έχοντας βρει ακόμη λύση για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, κατά την καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας στη Βουλή, αποφάσισε εντός τριημέρου να στείλει νέα πρόταση ποσοτικοποημένη. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνει την απαρέσκεια θεσμικών προσώπων, όπως ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή για την μείωση 25%  στη βασική σύνταξη των αναπήρων, απάντησε ότι δεν παρουσιάστηκαν ισοδύναμα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ωστόσο εκείνο που χαραμίζει τον παραγωγικό χρόνο της κυβέρνησης, είναι η προσπάθεια να αποδείξει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει λύσεις!

Έτσι θα καλέσει στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση σε αυτό που η ίδια ονομάζει «ασφαλιστική μεταρρύθμιση». Θεωρεί ότι θα θέσει τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ υπό την δαμόκλειο σπάθη να απαντήσει εάν συμφωνεί με την πρόταση των δανειστών να κοπούν οι συντάξεις ή με την πρόταση της κυβέρνησης να αποτραπεί το κόψιμο.

Αστείο ερώτημα και ανεπαρκές επιχείρημα. ΑΝ η κυβέρνηση έχει πρόταση που δεν θα επιτρέψει να κοπούν οι συντάξεις, ας την εφαρμόσει. Άλλωστε ποτέ αντιπολίτευση δεν έχει εγκλωβιστεί σε τέτοια ερωτήματα. Το πολύ-πολύ να ακολουθήσει τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης, να πει όχι σε όλα και να παρουσιαστεί ο ένθερμος κήρυκας του μη κοψίματος των συντάξεων, που έχει και τη λύση στο τσεπάκι. Δεν την έχει βέβαια αλλά ποιος θα τον ελέγξει; Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν  ευθύνες τόσο οι δανειστές όσο και οι δυστυχείς συνταξιούχοι. Και δυστυχώς γι' αυτόν, από αυτές τις ευθύνες δεν θα ξεφύγει όσες προ ημερησίας και να κάνει! 

Επίσης κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί στην προ ημερησίας, να λάβει θέση και για τη διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογείται, αν συμφωνεί με τον στόχο της  αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, ή αν θα επιμείνει στη διατήρηση του πελατειακού κράτους!

Με το τελευταίο δεν θα ασχοληθούμε, άλλωστε είναι «ευκολάκι» για τον κ. Μητσοτάκη. Αφενός είναι ο ίδιος που έκοψε κεφάλια ως υπουργός, άρα θα μοιάζει αστείο το επιχείρημα ότι ενδιαφέρεται για την διατήρηση του πελατειακού κράτους, αφετέρου αρκεί να παρουσιάσει τον κατάλογο των 800 προσλήψεων μετακλητών, ή την τελευταία έκρηξη του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, και να κερδίσει το παιχνίδι από την κερκίδα.   

Εν κατακλείδι η συζήτηση στη Βουλή, είναι άνευ σημασίας.  Ο Μητσοτάκης δεν καλείται να υπογράψει τίποτα, δεν καλείται να κόψει συντάξεις, και μπορεί να μιλήσει εκ του ασφαλούς και ανεξόδοις. Αυτός που θα τα κάνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ,  και αυτός θα τα πληρώσει...