Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο των επαφών του Χ. Θεοχάρη στις ΗΠΑ

Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο των επαφών του Χ. Θεοχάρη στις ΗΠΑ

Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο στρατηγικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής αποτέλεσε το θέμα της ομιλίας του Χάρη Θεοχάρη στην Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) στην Ουάσιγκτον, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Θεοχάρης εξήρε τη σημασία του εγχειρήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω Κρήτης, ένα έργο που εάν πραγματοποιηθεί θα δημιουργήσει συνθήκες περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο.

Η σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος επισημάνθηκε και στη συνάντηση του κ. Θεοχάρη με την κ. Ντίνα Τίτους, μέλος των Επιτροπών Ελληνισμού, Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας, Μεταφορών και Υποδομών του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η συνάντηση του ανεξάρτητου βουλευτή με τον πρώην Υφυπουργό Ενέργειας κ. Σκοτ Σιλέρ, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και για την ανάπτυξη κοινών δράσεων αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Εξάλλου, οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης και η περίπτωση της Ελλάδας αποτέλεσαν το θέμα της ομιλίας του κ. Θεοχάρη στο Carnegie Endowment για την Παγκόσμια Ειρήνη, το οποίο συγκαταλέγεται στα τρία πιο σημαντικά σε επιρροή ινστιτούτα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αξιολόγησης του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης είχε συνάντηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του οργανισμού στην Αθήνα και την κ. Ίβα Πέτροβα, επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου, με αντικείμενο τις προκλήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.