Η Ελλάδα σε αμερικανορωσικές συμπληγάδες

Η Ελλάδα σε αμερικανορωσικές συμπληγάδες

Του Γιάννη Κουτσομύτη

H δικαστική υπόθεση έκδοσης του Ρώσου ιδρυτή και πρώην διαχειριστή της διαδικτυακής πλατφόρμας BTC-e Αλεξάντερ Βίνικ έχει εξελιχθεί σε σοβαρό διπλωματικό και διεθνοπολιτικό ζήτημα φέρνοντας όμως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που βρίσκεται στη μέση μιας αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης, η οποία εδράζεται κυρίως στα θέματα των υποκλοπών μέσω διαδικτύου, των fake news και της παραπληροφόρησης. Οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ άλλωστε κατηγορούν την Ρωσία ότι εμπλέκεται σε διαδικασίες χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω Ίντερνετ καθώς και στην υποκλοπή των αρχείων του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 2016.

Το θέμα όμως δεν σταματά στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Οι αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ρωσία μέσω ενός συστήματος χάκερς που αποτελεί παρακλάδι της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπίας GRU,επιχειρεί να παρέμβει σε πολλές εκλογικές διαδικασίες. Μάλιστα το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στις Ευρωεκλογές για τις οποίες υπάρχουν σχετικές επισημάνσεις από την αμερικανικής πλευρά.

Η Ελλάδα βρέθηκε στη μέση της αντιπαράθεσης μετά τη σύλληψη του Αλεξάντερ Βίνικ τον Ιούλιο 2017 στη Χαλκιδική. Η σύλληψη έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος των δικαστικών αρχών της Καλιφόρνια για τις κατηγορίες της διαδικτυακής απάτης με το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παρέμβαση της Ρωσίας ήταν σχεδόν άμεση αφού οι ρωσικές αρχές ζήτησαν επίσης την έκδοσή του για τις κατηγορίες της απάτης. Στο θέμα παρενέβησαν και οι γαλλικές αρχές, εν τούτοις η διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δείχνει πως τα πράγματα είναι περίπλοκα. Περισσότερο από όσο φαίνονται.

Ενδεχομένως δέ οι εξελίξεις να συνδέονται τόσο με την θέση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και την πρόθεσή της να τη στήριξη ως προς το ρόλο της στην Ανατ. Μεσόγειο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζουν τελείως την Τουρκία όσο και με τη στενή σχέση που αναπτύσσει η γειτονική χώρα με τη Ρωσία.

H πλατφόρμα του Mr Bitcoin και οι σχέσεις με Ρωσία

Αυτό που κάνει τον Βίνικ ξεχωριστό και ενδεχομένως πολύτιμο είναι οι σχέσεις της πλατφόρμας του BTC-e με τη ρωσική ομάδα χάκερς Fancy Bear, η οποία θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από την μυθιστορηματική υποκλοπή των αρχείων του συνεδρίου των αρχείων του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Bloomberg, η ομάδα Fancy Bear φέρεται να χρηματοδότησε την “φάρμα” των χάκερς που έδρασαν κατά των Δημοκρατικών μέσω της πλατφόρμας BTC-e, με τον Βίνικ να αποτελεί ένα πρόσωπο-κλειδί που γνωρίζει πολλά γύρω από τη Fancy Bear.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι η Fancy Bear αποτελεί παρακλάδι της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπίας GRU. Πιθανόν έτσι να εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ρωσικών αρχών να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, το οποίο επικεντρώθηκε προχθές με την επίσκεψη στην Αθήνα του Γενικού Εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα και τη συνάντησή του με τον Μιχάλη Καλογήρου.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει βρεθεί έτσι σε μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς έπεσε στις συμπληγάδες της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης για τις παρεμβολές στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και τις σχετικές ανακρίσεις του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. Η τελική απόφαση του Μιχάλη Καλογήρου για το που θα εκδοθεί τελικά ο Βίνικ είναι προφανές ότι θα επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.