Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου - Να μπει τέλος στις γεωτρήσεις

Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου - Να μπει τέλος στις γεωτρήσεις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι γνώμονας της χώρας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο «δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις». Παράλληλα σχετικά με το Κυπριακό τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Άγκυρα είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή, ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Επανερχόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι  «Σ΄αυτό το πλαίσιο, αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία δύνανται αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού, «θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την Αντιπολίτευση, θα σέβεται και θα ακούει την κριτική και θα αγνοήσει όμως με αίσθημα εθνικής ευθύνης κάθε κραυγή πατριδοκαπηλείας και εθνικολαϊκιστικής έκλαμψης».

Την ίδια ώρα, ειδική αναφορά έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επισήμανε ότι η θέση της ΝΔ είναι γνωστή και την εξέφρασε ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της», σημείωσε και παράλληλα ότι θα επιδιωχθεί μια εμβάθυνση στο πλαίσιο της «αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας». Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης.

Αναφορικά με την Αλβανία υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση των γειτόνων εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και  ως εκ τούτου στο «πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε  στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων».

Για τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις τόνισε ότι σήμερα βρίσκονται σε άριστο σημείο ενώ προσέθεσε ότι είναι ευρύτατα γνωστό ότι η χώρα μας συνδέεται με τη Ρωσία, επί αιώνες, με ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.