Η Ελλάδα αναλαμβάνει από 1η Ιουνίου την προεδρία της EUSAIR της ΕΕ

Από την 1η Ιουνίου 2016 η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Μακροπεριφέρειας της ΕΕ. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στο 1ο Ετήσιο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR), που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Μαΐου στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Στις παρεμβάσεις του ο υφυπουργός, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας η οποία εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να προωθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά την ενεργοποίηση της στρατηγικής και να πετύχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Σημείωσε ακόμη ότι οι βασικοί πυλώνες της EUSAIR αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον και στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι οι πολιτικές χωρικής συνοχής μπορούν να συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι διακρατικές συνεργασίες πρέπει να διέπονται από συνέργειες και συμπληρωματικότητες, ώστε να παράγουν αυξημένη προστιθέμενη αξία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο ανέδειξε ως μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Επεσήμανε την ανάγκη προσέγγισης με συντονισμένο τρόπο, συλλογικά και με όρους αλληλεγγύης και τόνισε:

«Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά του μετασχηματισμού του σε ευκαιρία και δυνατότητα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με την επιλογή και ενεργοποίηση κατάλληλων πολιτικών. Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της EUSAIR και συνολικότερα της ΕΕ, η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ευθύνη όλων μας. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να επιδείξουμε αλληλεγγύη, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν τις σχετικές δεσμεύσεις. Aντί να υψώνουν τείχη αποκλεισμού, οφείλουν να οικοδομούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης και αυτό θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας».

Το φόρουμ, στο οποίο παραβρέθηκαν η Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί των οκτώ χωρών της Μακροπεριφέρειας, συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κροατία που έχει την προεδρία της Στρατηγικής και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί συνυπέγραψαν τη διακήρυξη του Ντουμπρόβνικ για την EUSAIR, με την οποία συνομολόγησαν ότι αποτελεί κοινό σκοπό η εξασφάλιση συνεργειών και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να υλοποιηθούν έργα ευρύτερου γεωγραφικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, με την αξιοποίηση όχι μόνο ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων αλλά και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.