Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Χ. Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Χ. Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας, όπως η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Και αυτό διότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέφευγε να λάβει ανάλογη θέση δημιουργώντας μάλιστα και εμπόδια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση της.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να κλείσει ένα ανοιχτό θέμα που δημιουργούσε αντιδράσεις δεδομένου ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει καταγγελθεί για την στάση που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ταυτόχρονα έχει προκαλέσει αλματώδη αύξηση της φτώχειας, ενώ συνεχείς είναι οι καταγγελίες για συλλήψεις αλλά και βασανιστήρια σε αντιφρονούντες.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ:

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».