Η εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει εξελίξεις και αιφνιδιασμούς

Η εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει εξελίξεις και αιφνιδιασμούς

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» λέει η λαϊκή παροιμία και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη έκφραση για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Το φάσμα της επερχόμενης εκλογικής ήττας και κυρίως η εικόνα αποξένωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία δείχνουν να προκαλούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στον κ. Τσίπρα, από ότι αρχικά φαίνεται ότι είχε υπολογίσει ο ίδιος υπολογίσει.

Τα κρούσματα γκρίνιας και ανοιχτής-σε ορισμένες περιπτώσεις- σύγκρουσης μεταξύ βουλευτών το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και δεν είναι μεμονωμένο γεγονός . Είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» μιας δύσκολης περιόδου, την οποία βιώνουν οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πλέον αισθάνεται τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.

Αν κάτι θα πρέπει να κρατήσει κάτι από τα όσα έγιναν μόλις ο κ.Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του είναι το κακό κλίμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και κυρίως τις παρενέργειες, τις οποίες μπορεί αυτό να έχει το επόμενο διάστημα στη δράση της κυβέρνησης.

Προφανώς και κανείς από τα μέλη της «κυβερνητικής πλειοψηφία», όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός δε θα επιθυμούσε την προκήρυξη των εθνικών εκλογών πριν από την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, το ερχόμενο φθινόπωρο. Το γιατί, μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας...

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική όμως και τελικά είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μία εξαιρετική δύσκολη φάση. Εκπέμπει μηνύματα φθοράς και ηττοπάθειας, τα οποία σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις αρρυθμίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αυτό το αρνητικό κλίμα, στην περίπτωση που στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί καθαρά δεύτερος πίσω από την ΝΔ, θα ενισχυθεί και θα καταστήσει τους μήνες του καλοκαιριού έναν «Γολγοθά» για τον πρωθυπουργό, εφόσον εκείνος επιμείνει σε όσα δημόσια έχει πει περί διενέργειας εκλογών τον Οκτώβριο.

Στο σημείο αυτό έρχονται να προστεθούν συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών που θέλουν τον Ιούνιο να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δέχτηκε εισηγήσεις να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον Ιούνιο μετά την ευρωκάλπη, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές είτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου είτε το πρώτο του Ιουλίου. Το σκεπτικό μίας τέτοιας επιλογής είναι συγκεκριμένο: Στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές τον φέρουν δεύτερο αλλά με διαχειρίσιμη διαφορά, το momentum θα είναι θετικό για εκείνον, με άξονα την διάψευση των δημοσκοπήσεων και την πίστη ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για άμεση αντιστροφή του κλίματος. Στην περίπτωση όμως που οι ευρωεκλογές καταγράψουν μία «καθαρή» διαφορά, τότε ο κ.Τσίπρας θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τα λεγόμενα “αντιδεξιά” αντανακλαστικά της κοινωνίας, μπροστά στην «έφοδο της ΝΔ προς την εξουσία», όπως αναμένεται να πει.

Ο Ιούνιος πάντως δεν αποκλείεται να είναι κομβικός μήνας και για έναν ακόμα λόγο. Εάν ο πρωθυπουργός δεν επιλέξει τις κάλπες για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, συνεχίζοντας την πορεία προς το φθινόπωρο, τότε συζητείται μία πρωτοβουλία, την οποία ενδέχεται να αναλάβει εκείνες τις μέρες με βάση σχετική εισήγηση.

Εντός του Ιουνίου να προβεί σε δημόσια δήλωση και να ανακοινώσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών για το τέλος Σεπτεμβρίου, με τρόπο «συντεταγμένο», όπως ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει στην συνέντευξή του στο OPEN.

Θα είναι μία κίνηση, η οποία ουσιαστικά θα αφαιρεί από την καλοκαιρινή περίοδο την προεκλογική «σκιά», που αναμφίβολα θα έχει παρενέργειες στην οικονομία της χώρας αλλά και στη λειτουργία του κράτους. Η συγκεκριμένη επιλογή δε θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την ελληνική πολιτική σκηνή, μια και έχει ξανά γίνει από τον Κώστα Σημίτη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα νευρικότητας και δυσλειτουργίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί βαρόμετρο που θα πρέπει να αξιολογήσει ο κ.Τσίπρας, μια και από και στο εξής η κατάσταση εμπεριέχει μεγάλες δόσεις πολιτικού ρίσκου για τον πρωθυπουργό...