Η δημιουργική ασάφεια του Γ. Βαρουφάκη και τα επιτόκια των ομολόγων

Η δημιουργική ασάφεια του Γ. Βαρουφάκη και τα επιτόκια των ομολόγων

Και κατά των υψηλών επιτοκίων αλλά και κατά των αρνητικών εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς το 2017 χαρακτήριζε ανοησία τον δανεισμό της χώρας λέγοντας πως μόνο τα αρνητικά επιτόκια έχουν νόημα για την Ελλάδα, ενώ σήμερα υποστηρίζει πως μόνο οι «αδαείς ζητωκραυγάζουν για το αρνητικό επιτόκιο».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Συγκεκριμένα το επιτόκιο στη δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλυφθηκε κατά 2,71 φορές.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project το 2017, ανέφερε ότι ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. «Ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται», σημείωνε ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα ωστόσο, μετά τη δημοπρασία με αρνητικό επιτόκιο, ο κ. Βαρουφάκης έγραψε στο Twitter: «Αρνητικό επιτόκιο κρατικού δανεισμού: Ο δανειστής δανείζει €100εκ με αντάλλαγμα... €99εκ στο μέλλον. Προφανώς προσδοκά ότι στο μέλλον €99εκ θα αγοράζουν περισσότερα απ ότι €100εκ σήμερα => Προσδοκά αποπληθωρισμό/μεγάλη ύφεση. Ζητωκραυγάζουν μόνο οι αδαείς/επιτήδειοι!».