Η διγλωσσία Τσίπρα – Καμμένου και τα παιχνίδια στο twitter εντείνουν την ανησυχία

Η διγλωσσία Τσίπρα – Καμμένου και τα παιχνίδια στο twitter εντείνουν την ανησυχία

Του Τάσου Ευαγγελίου

Λάδι στη φωτιά εξακολουθεί να ρίχνει η πλευρά του Πάνου Καμμένου παρά το άδειασμα από το Μέγαρο Μαξίμου που επιχείρησε να πάρει πάνω του, έστω και μέσω ανώνυμων πηγών, την περίεργη, όπως έχει εξελιχθεί, υπόθεση της πτήσης τουρκικού ελικοπτέρου πλησίον της νήσου Ρώ.

Με ένα retweet σε ανάρτηση έτερου χρήστη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίσθηκε να εμμένει στους υψηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να επενδύει στην ένταση των σχέσεων, αν και επισήμως έχει αποφύγει να τοποθετηθεί τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά το υπουργείο του οποίου ηγείται.

Έτσι επέλεξε ουσιαστικά να απαντήσει και στο Μέγαρο Μαξίμου που με την άτυπη ενημέρωσή του επιχείρησε να τον ...καπελώσει για να αποφύγει τα χειρότερα, και να δώσει διευκρινήσεις κινούμενο στην ίδια γραμμή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευαγ. Αποστολάκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη.

Το tweet που επέλεξε να υιοθετήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «Την "Κυρα της Ρω" δεν την ενοχλεί κανείς!» και από κάτω είχε μία φωτογραφία της κυράς της Ρω, της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η κίνηση αυτή του Πάνου Καμμένου προκάλεσε εντυπώσεις αφού επί της ουσίας είναι στη γραμμή που είχε από το πρωί στηθεί μέσω δημοσιευμάτων με διθυραμβικά σχόλια περί αναχαίτισης μέσω τροχιοδεικτικών πυρών, τουρκικού ελικοπτέρου το οποίο φερόταν να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από το νησί.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ, σε άτυπη ενημέρωση περιορισμένου αριθμού δημοσιογράφων, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν διαψεύσει ότι:

1. Υπήρξε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου
2. σημειώθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή αφού τα πυρά ήταν προειδοποιητικά «προς την αντίθετη κατεύθυνση».
3. Αξιολογείται ως σημαντικό το συμβάν, την ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνουν.

Η συγκυβερνητική διγλωσσία προκαλεί εύλογη ανησυχία. Πολύ δε περισσότερο αν, όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί για μικροκομματικούς σκοπούς, ανάλογα περιστατικά σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πόντους στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα η ανησυχία εντείνεται όσο διαφαίνεται πως η απόφαση του Μαξίμου να κλείσει με ταχύτερες διαδικασίες το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, φέρνει τους ΑΝΕΛ μπροστά στις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει. Γραμμές που αν ακολουθηθούν θέτουν ούτως ή άλλως εκτός συγκυβέρνησης το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ανεξαρτήτως των εξελίξεων επί του θέματος, εντός Βουλής.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι εάν πράγματι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προχώρησε στην έστω και επιλεκτική ενημέρωση μετά από την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και σε συνεννόηση με τον Φώτη Κουβέλη, έχοντας διαπιστώσει πως η κατάσταση τείνει να βγεί εκτός ελέγχου τότε η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι χειρισμοί των εθνικών θεμάτων λαμβάνει διαστάσεις που ξεπερνούν τα μικροπολιτικά ενδοσυγκυβερνητικά παιχνίδια.