Η Βουλή των μεθοδεύσεων και της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου

Η Βουλή των μεθοδεύσεων και της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό το… σύστημα εφαρμόζει ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος δύο(!) φορές χθες έσπευσε να σηκώσει τους τόνους σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει  όσα κωμικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Κοινοβούλιο. Και μάλιστα θα έχουν και… συνέχεια, εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το ζήτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πάνου Καμμένου και κυρίως για τα προνόμια αυτής. Ωστόσο, η γνωμοδότηση αυτή θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα αφού έχει ψηφιστεί το πρωτόκολλο ένταξης του ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια, εκτός φυσικά «απροόπτου».

Το σημαντικό για την κυβέρνηση, ωστόσο, ήταν (και παραμένει) η «δεδηλωμένη». Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ν. Βούτσης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου έκανε τα αδύνατα.. δυνατά, κινούμενος στις παρυφές του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να βρεθεί μια λύση. Μια λύση, η οποία προφανώς ενέχει αρκετών ενστάσεων, και οι οποίες ήδη έχουν εγερθεί από στελέχη της αντιπολίτευσης. Μια δήλωση… προθέσεων δεν συνιστά ούτε επιστολική ψήφο, ούτε αρκεί για να θεωρεί μια κυβέρνηση ότι έχει 151 βουλευτές, υπογραμμίζουν άλλωστε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες ανακοίνωσε τη λύση: να ενταχθούν οι έξι πρόθυμοι στον ΣΥΡΙΖΑ! Ούτως ή άλλως, όπως είπε, δηλώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, είπε κι άλλα. Αφού χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ κόμμα «πτυσσόμενο», τόνισε ότι η επιστολή των «έξι» είναι ένας κοινοβουλευτικός τραγέλαφος και μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό, των ελαστικών συνειδήσεων που πάνε να γίνουν αίτιο καταστρατήγησης του Συντάγματος».

Από την πλευρά της, πάντως, η Βουλή (και φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου) υπογραμμίζει ότι πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 151 βουλευτές. Η οποία -για την ιστορία- απαρτίζεται από τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (του Βασίλη Λεβέντη), την Έλενα Κουντουρά, την Κατερίνα Παπακώστα, δύο περιφερόμενους – μεταφερόμενους κατά συνθήκη βουλευτές, τον Θ. Παπαχριστόπουλο και τον Κ. Ζουράρι και τον Βασίλη Κόκκαλη. Και με αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι θα πορευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο…

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει κανείς να κρατήσει μια ακόμη λεπτομέρεια από τη χθεσινή ομιλία του Ε. Βενιζέλου.  «Έχω πει αρκετές φορές ότι το τελευταίο εξάμηνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα είναι πιο ζημιογόνο και βλαπτικό για τη χώρα από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2015, και στην οικονομία θα το δούμε αυτό σταδιακά, παρά τις εντυπώσεις που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, αλλά βεβαίως και στους θεσμούς και στη δημοκρατία», ήταν η φράση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προειδοποιώντας για όσα… έπονται. Ήδη, εξάλλου, η κυβέρνηση και ο κ. Βούτσης έδειξαν τις προθέσεις τους: να παραμείνουν στην καρέκλα τους με μεθοδεύσεις και τερτίπια, στηριζόμενοι από τους πρόθυμους και στελέχη όπως την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου…