Θέλω να παραμείνω στην επιτροπή - Να μην έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη

Θέλω να παραμείνω στην επιτροπή - Να μην έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την παραμονή της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε ουσιαστικά η Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων επί του πολυνομοσχεδίου. Η κυρία Θάνου χαρακτήρισε τη διάταξη, με την οποία αποπέμπεται, αντισυνταγματική, είπε ότι παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας και στη γραμμή… ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι εφόσον απομακρυνθεί θα καθυστερήσουν ή θα παραγραφούν σοβαρές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος.

«Ζητάμε να αποσυρθεί η διάταξη, να τεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είναι αρμόδια για την ενσωμάτωση της οδηγίας ή αλλιώς να προστεθεί μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο που να λέει ότι τα ήδη υπηρετούνταν μέλη της Επιτροπής δεν καταλαμβάνονται από τη διάταξη και παραμένουν μέχρι λήξη θητείας τους, ομοίως και ο προϊστάμενος διεύθυνσης και ο γενικός διευθυντής», τόνισε.

Νωρίτερα, ισχυριζόταν ότι η διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα, «διότι προσβάλλει την ανεξαρτησία, αποτελεσματικότητα και συνέχεια της Ανεξάρτητης Αρχής». «Στοιχειώδες στοιχείο ανεξαρτησίας της Επιτροπής είναι η εγγύηση ολοκλήρωσης θητείας μελών τους», προσέθεσε. Σε ότι αφορά την αναδρομική ισχύ υπογράμμισε ότι ούτε αυτή είναι συνταγματικά ανεκτή, γιατί «παραβιάζει την αρχή ανεξαρτησίας αρχών ενώ η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή των μελών της παραβιάζει την αρχή της αποτελεσματικότητας και της συνέχειας».

Τέλος, εξέφρασε την ενόχληση όλων των μελών της Επιτροπής διότι τους φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα, μολονότι βέβαια πρόκειται για στενή συνεργάτιδα του Ν. Παππά αλλά και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε όλα τα προσόντα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας που απαιτούνται γι' αυτό και στις υποθέσεις που ερευνήθηκαν ουδείς αμφισβήτησε την αμεροληψία μας», είπε.