Τ. Θεοδωρικάκος: Η αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει μπροστά και καινοτομεί

Η αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει μπροστά και καινοτομεί

Στο εργαστήριο καινοτομίας Blue Lab, που υποστηρίζεται από τον Δήμο Πειραιά, βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την πρωτοβουλία να κατασκευάσει ειδικές ασπίδες προστασίας προσώπου με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης, τις οποίες στη συνέχεια προσφέρει σε γιατρούς και νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία.

«Σε αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση που περνάει η πατρίδα μας εξαιτίας της διάδοσης του κορονοϊού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αναδεικνύονται τελικά σε ένα πολύ - πολύ ισχυρό παράγοντα κοινωνικής ασφάλειας, αλληλεγγύης και σταθερότητας στη χώρα. Όμως σήμερα εδώ, στον Δήμο Πειραιά, βλέπουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει μπροστά και καινοτομεί» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Ο Δήμος Πειραιά κατασκευάζει ασπίδες προστασίας του προσώπου εν είδει μάσκας, τις οποίες όπως πληροφορήθηκα από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη έχει προσφέρει κατά εκατοντάδες σε όλες τις τοπικές μονάδες υγείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε γειτονικά νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς. Αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια. Αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια κι είναι βέβαιο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επόμενη μέρα, αξίζει να έχει ένα πολύ ισχυρότερο ρόλο στα κοινωνικά πράγματα της χώρας» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αξιοποίηση αυτής πρωτοβουλίας, ο υπουργός σημείωσε πως αξιοποιείται από τη στιγμή που η δημοτική αρχή δίνει αυτό το υλικό σε δημόσια νοσοκομεία, σε δημόσιες μονάδες του συστήματος υγείας και σε ιδιώτες γιατρούς. «Θα κουβεντιάσουμε με τον Δήμαρχο πώς μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να επεκταθεί πολύ περισσότερο και να αξιοποιηθεί, γιατί κανείς δεν μας εγγυάται πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Αποδείχτηκε σε αυτή την κρίση, πόσο μεγάλη αξία έχει, η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια σε ορισμένα αναλώσιμα και σε ορισμένα προϊόντα για να τα καταφέρει. Διότι φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε να βρούμε, στην Κίνα ή οπουδήποτε στη γη, μάσκες για να καλύψουμε το προσωπικό. Άρα επειδή έχουμε χρόνο μπροστά μας για αυτή τη μάχη θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το καινοτόμο πνεύμα και αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση. Δείχνει ότι το κράτος είναι “παρών”» ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, επισημαίνοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή. Όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, η προσφορά του Δήμου πέρα από την προστασία ενισχύει την ψυχολογία και ανεβάζει το ηθικό των ιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. «Έχουμε δώσει σε αρκετές νοσοκομειακές μονάδες προστατευτικές ασπίδες. Τα αιτήματα είναι πολλά, αλλά είμαστε χαρούμενοι που προσφέρουμε» υποστήριξε.