Η ατζέντα Μητσοτάκη για τα ταξίδια σε Ισραήλ και Ρωσία

Η ατζέντα Μητσοτάκη για τα ταξίδια σε Ισραήλ και Ρωσία

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, κάτι που δε δείχνει πάντως  να επηρεάζει την προκλητική στάση του έναντι της Ελλάδας, η Αθήνα επιμένει να ενισχύει τις συμμαχίες της με βασικούς «παίκτες» της διεθνούς διπλωματικής σκακιέρας.

Ενδεικτικό της μεθοδικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε 24 ώρες θα πραγματοποιήσει δύο σημαντικά ραντεβού εκτός συνόρων με χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή σκηνή, προωθώντας με τον τρόπο αυτό τα ελληνικά συμφέροντα. 

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου όταν νωρίς το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ  για να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις προοπτικές συνεργασίας των τριών χωρών. Παρά το απαγορευτικό που έχει επιβάλει το Ισραήλ σε όλες τις αφίξεις στη  χώρα λόγω κορονοϊού, με προσωπική του απόφαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαίρεσε τις συγκεκριμένες επαφές. 

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επισήμαναν αυτό το γεγονός, θέλοντας να αναδείξουν την σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στην επικείμενη σύνοδο.

Η τριμερής θα αποτελέσει  αφορμή για γενικότερη επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί και Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρωθυπουργοί Μπένετ και Μητσοτάκης θα συναντηθούν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου, ενώ μεγάλο τμήμα της συνόδου θα καλύψει η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μετά και την πρόσφατη «επίθεση» φιλίας του Τ. Ερντογάν στο Ισραήλ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η ισραηλινή πλευρά θα βάλει στο τραπέζι τον εμπλουτισμό και με άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα του συγκεκριμένου σχήματος συνεργασίες. 

Μια μέρα αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προσγειωθεί στο Σότσι της Ρωσίας για να έχει τετ α τετ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Η συνάντηση θα είναι εφ' όλης της ύλης και εκτός  από την περαιτέρω ενίσχυση των  διμερών σχέσεων στο επίκεντρο θα βρεθούν  οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, επιθυμώντας μία σαφή δήλωση στήριξης από τον Ρώσο πρόεδρο, κυρίως ως προς τα θέματα που άπτονται του Δικαίου της Θάλασσας. 

Μπορεί όντως ο κ. Ερντογάν να διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να διατυπώσει στο παρελθόν ξεκάθαρες διαφωνίες ως προς την τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. 

Η ελληνική πλευρά θα δώσει έμφαση στην επέκταση των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ρώσο ομόλογο του Μισούτιν είχε συμφωνηθεί η επανεργοποίηση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, η οποία συνεδρίασε και πριν από μερικές μέρες στην ρωσική πρωτεύουσα. 

Σε αυτή την συνεδρίαση μάλιστα υπεγράφη σχετική συμφωνία και για το φυσικό αέριο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «...καλούνται οι εμπορικές εταιρίες των δύο χωρών να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και ισομερή συμφωνία για μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου, με ειδική μέριμνα για το 2022». 

Προφανώς και η συγκεκριμενοποίηση της παραπάνω αναφοράς θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη Πούτιν με στόχο την όσο τη δυνατόν καλύτερη διαπραγμάτευση στην τιμή του αερίου. Ειδικά στη σημερινή δύσκολη χρονική συγκυρία.