Η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα κυβερνησιμότητας

Η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα κυβερνησιμότητας

Μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευση, «να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής» και να συμβάλλουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο υπουργός επισήμανε πως η απλή αναλογική «όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να«προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του». «Είναι ευθύνη όλων να συνδράμουν», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «ιδιαίτερα τα κόμματα που θέλουν να διεκδικούν την εξουσία, οφείλουν να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις» και τόνισε πως οι προγραμματικές δηλώσεις αλλά και οι πρώτες πράξεις της κυβέρνησης «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «επιμένει σε μια στρατηγική που έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό, αυτή του απλοϊκού ταξικού διαχωρισμού», ενώ, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την επίτευξη της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, που θα περιλαμβάνονται σε διυπουργικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως «δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητους δήμους και περιφέρειες».

Τέλος, όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν, σημείωσε πως η εν λόγω διάταξη που θα φέρει στη Βουλή, θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα