Η αντιπολίτευση υιοθέτησε ακροδεξιά ρητορική για τον Έβρο
Κυρ. Μητσοτάκης

Η αντιπολίτευση υιοθέτησε ακροδεξιά ρητορική για τον Έβρο

Σαφή απάντηση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μέσα από δημοσιεύματα σχετικά με τον Έβρο έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ξεκαθαρίζοντας πως η συνοριακή γραμμή «δεν μετακινείται». Ταυτόχρονα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή εκλογών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Ειδικότερα, στο ζήτημα του Έβρου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί, καταλογίζοντας παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά «αυτοί που έλεγαν ανοίξτε τα σύνορο εμφανίζονται τώρα ως "υπερπατριώτες"».

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός με απόλυτη σαφήνεια ανέφερε ότι δεν υπάρξει ζήτημα εισόδου ξένων δυνάμεων νοτίως του Έβρου, ενώ τόνισε πως όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας και δόθηκε διάσταση μέσα από τα social media αλλά και από το γεγονός πως υιοθετήθηκαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάνοντας λόγο για νευρικότητα που παρατηρείται από την πλευρά της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως ο φράχτης θα ολοκληρωθεί και στο νότιο τμήμα του Έβρου, κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί με ρηματική διακοίνωση η γείτονα χώρα.  Σε ό,τι αφορά το διάβημα του ΥΠΕΞ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «δεν συνέβη τίποτα στην κοίτη του Έβρου που να χρίζει συζήτησης, έγινε διότι βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή και έπρεπε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έντασης».

Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές 

Ερωτηθείς, για το αν σκέπτεται εκλογές ή ανασχηματισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά «ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές». Όπως εξήγησε, ανασχηματισμός θα γίνει κάποια στιγμή αλλά δεν είναι του παρόντος, ενώ χαρακτήρισε ανεύθυνη τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως «το εθνικό κεφάλαιο που διαθέτω, σκοπεύω να το αξιοποιήσω για το καλό της χώρας, όχι να το σπαταλήσω. Και θα κριθώ στο τέλος της τετραετίας».

Άκουσα τη γνώμη των ειδικών και όχι των δημοσκοπήσεων για τα δημοτικά

Στα υπόλοιπα σημεία της πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αφήσαμε πίσω τα δύσκολα. Ευχαριστώντας τους Έλληνες διότι άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, τονίζοντας πως ο ίδιος άκουσε «τη γνώμη των ειδικών και όχι των δημοσκοπήσεων».

Ειδικότερα, όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ουσιαστικό επιχείρημα για να μην ανοίξουν δεν υπήρχε και υπογράμμισε ότι αν ακολουθούσε τις δημοσκοπήσεις δεν θα το αποφάσιζε, αλλά θα ήταν λάθος απόφαση. Έχω μία υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους να επανέλθουν τα παιδιά σε μία σχολική κανονικότητα, είπε  και τόνισε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και Λύκεια έδειξε ότι όλα πήγαν καλά.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχαμε αργήσει τα μέτρα

Άκουσα τους ειδικούς, είπε, και αναφέρθηκε στο πώς πήρε την απόφαση για Lockdown άμεσα ώστε να μη θρηνήσει η χώρα περισσότερα θύματα.

«Αμιφιταλαντεύτηκα μια μέρα» ανέφερε και επισήμανε τη συμπαράσταση που υπήρξε από τους πολίτες με αποτέλεσμα τα μέτρα να έχουν αποτέλεσμα.  «Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι σώσαμε ζωές με την έγκαιρη λήψη των μέτρων, εξηγώντας ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχαμε αργήσει. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».

Επιπλέον, σημείωσε πως το δίλημμα δημόσια υγεία ή ανάπτυξη, είναι λάθος διότι όσο πιο καλά προστατεύεται η δημοσία υγεία τόσο πιο γρήγορα επιστρέφει η ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξηγώντας ότι οι πολίτες θα είναι πλέον πολύ πιο εκπαιδευμένοι, το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο έξυπνα και στοχευμένα.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Επόμενη κίνηση της κυβέρνησης θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας ότι πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη γίνει επεξεργασία πρότασης και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Η δέσμευση για μείωση των εισφορών παραμένει στο ακέραιο, υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Δεν πρέπει να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών - Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις

Τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ε.Ε. θα προστεθούν στο πακέτο των 34 δισ. ευρώ δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Επισημαίνοντας πως τον φοβίζουν επιπτώσεις στην μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα από την πρώτη στιγμή ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εν τούτοις διευκρίνισε πως παρότι έχουν ληφθεί και λαμβάνονται μέτρα κοστολογημένα, είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Μάλιστα ανέφερε πως είναι έτοιμος αν κάποια πρόταση καλύπτει κάποιο κενό ή είναι εφαρμόσιμη να τη συζητήσει με όποιον την καταθέσει.

Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν προτίθεται να μπει σε πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων σημειώνοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την ίδια την πορεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στις δύο σημαντικές κρίσεις που εκλήθη να χειριστεί ο ίδιος και η κυβέρνηση συνολικά δεν  έγινε κάποιο στρατηγικό λάθος. Ουσιαστικά έδειξε πως έχει τις όποιες παραφωνίες και τα όποια λάθη σημειώθηκαν αλλά αυτά δεν είχαν επιπτώσεις αφού δεν ήταν στρατηγικής σημασίας.

Ύφεση μεταξύ 5 και 10%

Δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη για την ύφεση ανέφερε πως εκτιμά ότι θα κινηθεί μεταξύ του 5% με 10%, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχουν και θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά εμφανίσθηκε βέβαιος για την επιτυχή και ταχεία αντιμετώπισης της κρίσης που αναμένεται. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κρίση του κορονοϊού και η αντιμετώπισή της ανοίγει και παράθυρα ευκαιρίας για την Ελλάδα αφού δεν είναι πλέον ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην ΕΕ.

Η δε ασφάλεια που εμφανίζει ως χώρα και τα όσα αναφέρονται και στον διεθνή τύπο είναι ένα σημαντικό αβαντάζ μέσα στην κρίση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού: