Η άκρατη κυβερνητική παροχολογία δεν τελειώνει στις 8000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων…

Η άκρατη κυβερνητική παροχολογία δεν τελειώνει στις 8000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων…

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση του Προϋπολογισμού (την Τρίτη ψηφίζεται), η κυβέρνηση -μέσω της Βουλής- επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ (προεκλογικής) παροχολογίας, με αποκορύφωμα τις 8000 προσλήψεις Δημοσίων Υπαλλήλων που προανήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Την αρχή έκανε ο Τάσος Πετρόπουλος, την σκυτάλη πήρε η Έφη Παπανάτσιου, με την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να βάζει την κερασάκι στην τούρτα. Αν και το νομοσχέδιο της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, που βρίσκεται ήδη στη δημόσια διαβούλευση, θα εισαχθεί στη Βουλή με το νέο έτος, η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε αρκετές… διευθετήσεις.

Αρχικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο «νομιμοποιούνται» και… επεκτείνονται οι απ' ευθείας αναθέσεις. Επίσης, ήδη έχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, αν και φαίνεται αθώο, σε αυτό θα εισαχθούν πολλές (πάρα πολλές) ρυθμίσεις. Στα δύο παραπάνω νομοσχέδια, που θα είναι τα τελευταία για το 2018, αναμένεται να «παρεισφρήσουν» πληθώρα τροπολογιών, πράγμα που παραδέχονται και αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί, άλλωστε, και πέρυσι, με ρυθμίσεις να περνούν στα ψιλά ενώ φέτος θα γίνει εντονότερο, αφού τα νομοσχέδια θα συζητηθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος δηλαδή την Τετάρτη και  την Πέμπτη, μια μέρα μόλις έκαστο. «Ούτε να τις διαβάσουμε, δεν θα προλάβουμε», λένε στελέχη της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που αρκετοί στους διαδρόμους της Βουλής εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, όταν πριν  από λίγες μέρες, τόνιζε ότι πλέον μπαίνουμε ξανά στη παλιά συνταγή, δηλαδή στην «απουσία δημοσιονομικής επίγνωσης και ειλικρίνειας». Εκτίμησε, δε, ότι η χώρα κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια. Την άποψη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν αρχίσει να ασπάζονται αρκετά ακόμη στελέχη της αντιπολίτευσης σε ιδιωτικές τους συζητήσεις.

Ωστόσο, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δίνει μποναμάδες μέσω της υπερφορολόγησης. Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και αποδεικνύει ότι από το 2014 και μετά έχουν αυξηθεί οι έμμεσοι φόροι (φόροι επί των πωλήσεων, τελωνειακοί δασμοί, Φ.Π.Α. κ.ά)

Πάρα αυτά η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στην στρατηγική της παροχολογίας. Η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ευθαρσώς το είπε στην Ολομέλεια της Βουλής: «Επεξεργαζόμαστε μέτρα για ανακούφιση συμπολιτών μας. Άμεσα θα δείτε περισσότερα»!

Με αυτή, λοιπόν, την άκρατη παροχολογία αναμένεται να πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Όπως εξηγούν στελέχη της αντιπολίτευση κατ' αυτόν το τρόπο θυσιάζεται η ανάπτυξη, προκειμένου να παραπλανηθούν οι Έλληνες στη «λογική μιας κοντόφθαλμης πολιτικής και  κομματικού καιροσκοπισμού». Πολλοί, πάντως, υπενθυμίζουν με νόημα ότι η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται πολύ σύντομα οι Ευρωπαίοι εταίροι να χτυπήσουν το καμπανάκι…