Η Αικ. Σακελλαροπούλου νέα ΠτΔ με 261 ψήφους

Η Αικ. Σακελλαροπούλου νέα ΠτΔ με 261 ψήφους

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξέλεξε η Βουλή στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με 261 ψήφους, σε σύνολο 294. Η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. 

Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ «παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές (του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 6 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας θα βρεθεί (στις 13.30) στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση τα καθήκοντά της θα τα αναλάβει τυπικά στις 14 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο, δεδομένου ότι η θητεία του νυν προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται στις 13 του μήνα. 

Σημειώνεται πως ο κ. Παπούλιας το 2005 είχε ψηφιστεί από 279 βουλευτές, ως πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Να σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε λάβει το 2015 233 ψήφους. Για την ιστορία ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153, ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985 ενώ ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000.