Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί μια σημαντική συμφωνία

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί μια σημαντική συμφωνία

Η συμφωνία Ελλάδος - Γαλλίας και κυρίως η ιστορικής σημασίας αναφορά σε ένοπλη συνδρομή στην περίπτωση που μια εκ των δύο χωρών απειληθεί, δείχνει να προκάλεσε βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ορθή την επιλογή της συμφωνίας, υποστηρίζει πως πρόκειται για επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα από το 2018, ενώ καταγγέλλει πως θα πληρωθούν πανάκριβα οι φρεγάτες εξαιτίας των παλινωδιών της σημερινής κυβέρνησης. Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά στην εποχή των «μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων».

Σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» υποστηρίζει ότι θα είναι ταυτόχρονα απέναντι:

«Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.

Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.

Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους: Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».

Δεν σταματά εκεί. Αφού δηλώνει ότι «στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας» και αφού αναφέρει πως αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα σημειώνοντας τα εξής: «Στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018» θέτει θέμα ως προς το κόστος αποδίδοντας το ύψος του σε παλινωδίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φθάνει δε στο σημείο να θέσει θέμα κούρσας εξοπλισμών και επισημαίνει πως «ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων.

Και ενώ μιλά για εθνικά υπεύθυνη στάση θέτει θέμα και για την αγορά των Rafale αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν ήταν απαραίτητη όπως και η επέκταση του εκσυγχρονισμού ενώ χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» και «πανάκριβη» την συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Η πραγματικότητα είναι πως η συμφωνία ειδικά ως προς το σκέλος των σχέσεων των δύο χωρών και της αμοιβαίας συνδρομής και η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνταχθεί στην προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν για την στρατηγική αυτονομία μετατρέπει μια αγορά οπλικών συστημάτων όπως οι φρεγάτες σε μια διπλωματική κίνηση που δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Και εμφανίζει τη χώρα ως πρωταγωνιστή σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η Ένωση σε βασικό γεωπολιτικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο.

Ήταν αναμενόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύωρη σιωπή να επιχειρήσει να αποδομήσει την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη. Διεφάνη δε από την πρώτη στιγμή αφού τα φιλικά προς την Κουμουνδούρου Μέσα Ενημέρωσης απέφυγαν να ασχοληθούν με το θέμα έχοντας μόνον αναφορές σε θέματα κόστους και προϋπολογισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αδυνατεί να τοποθετηθεί με θετικό τρόπο έναντι μιας συμφωνίας που αναβαθμίζει και γεωπολιτικά τη χώρα. Και είναι το κόμμα βουλευτές του οποίου τάσσονται κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων δηλώνοντας πως με την Τουρκία πρέπει να το... ρισκάρουμε και σημείωναν όπως και ο Αλ. Τσίπρας ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. Η δε νεολαία ζητά διαρκώς να γκρεμιστεί το τείχος στον Έβρο προκειμένου να καθίσταται δυνατή η διέλευση μεταναστών.

Και ενώ μιλά για καταρχάς θετική εξέλιξη όλα όσα αναφέρει στη συνέχεια αποτελούν τη βάση για την αποδόμηση της με το αφήγημα που περιλαμβάνει το τρίπτυχο:

Κόστος (κανόνια αντί για βούτυρο).

Σκάνδαλα (αναφέρει ότι ακούγεται ευχάριστο όπως ακούγονται και την εποχή των μεγάλων σκανδάλων).

Απειλές (θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ).