Handelsblatt: Σύμβολο ανάπτυξης για την Ελλάδα η επένδυση στο Ελληνικό

Handelsblatt: Σύμβολο ανάπτυξης για την Ελλάδα η επένδυση στο Ελληνικό

Τους φιλόδοξους στόχους της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης, περιγράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό που «κάποτε ήταν το σύμβολο της στασιμότητας και τώρα θα γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης».

Στο δημοσίευμά της η Handelsblatt παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, πως «θα προχωρήσουμε το έργο χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα» υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση του κ. Γεωργιάδη ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. Όπως σημειώνει, πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, επικεφαλής μιας διεθνής κοινοπραξίας, που θέλει να επενδύσει περίπου οκτώ δισ. ευρώ.

Η  γερμανική εφημερίδα επισημαίνει για τον κ. Τσίπρα πως  «ως πρωθυπουργός την τορπίλιζε συστηματικά εμποδίζοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια σε οικιστικό ιστό στην Ευρώπη».

«Το Ελληνικό αποτελεί τον πρώτο σημαντικό στόχο για τον νέο πρωθυπουργό: θα μπορέσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να επανεκκινήσει την οικονομία και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης;» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει «λιγότερο κράτος με μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών» κάνοντας ειδική αναφορά εκτός από το Ελληνικό, στην επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, στη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και μείωση της σπατάλης. 

Επίσης, τονίζει ότι «ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να έχει περισσότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις».

Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός επισημαίνει ότι «κινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σωστή κατεύθυνση», ενώ, όπως αναφέρει η Handelsblatt  το κυρίαρχο κριτήριο, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι ο τομέας της ανεργίας με τη γερμανική εφημερίδα να σημειώνει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη: Αδ. Γεωργιάδης: Εντός Αυγούστου η ΚΥΑ για το Ελληνικό