Handelsblatt: Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν το θάρρος τους

Handelsblatt: Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν το θάρρος τους

Την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ηθικό των Ελλήνων επισημαίνει η εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της μορφή σε άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν το θάρρος τους μετά την κρίση»  τονίζοντας ότι «αρχίζει να διαχέεται μία αισιοδοξία».

Ο αρθρογράφος με αφορμή την πρόσφατη δημοσκόπηση της Kappa Research σημειώνει ότι καταλυτικό ρόλο για την αισιοδοξία αυτή αποτελεί η εμπιστοσύνη προς τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε καθαρά τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους ξεπερνά ή έχει ήδη ξεπεράσει την κρίση. Έξι στους δέκα προσδοκούν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μάλιστα η Handelsblatt, σύμφωνα με την DW, αναφέρεται στο ερώτημα περί καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού με το 48% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος ενώ μόνο το 34% αναφέρει το ίδιο για τον προκάτοχό του, τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά του νομίσματος. «Μπορεί δύο στους τρεις Έλληνες να πιστεύουν ότι η χώρα άφησε πίσω της τον κίνδυνο, αλλά την ίδια στιγμή το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση. Έξι στους δέκα ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πατάξει τη διαφθορά, το 57% ζητεί μείωση της γραφειοκρατίας, το 48% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το έργο της δικαιοσύνης, ο ένας στους τρεις μιλάει για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα» επισημαίνεται στο άρθρο.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Handsleblatt «η δυσπιστία δεν είναι αδικαιολόγητη. Μπορεί η χώρα, που αποχώρησε από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018, να έχει ξεπεράσει την κρίση, αλλά οι επιπτώσεις της θα επιδρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 2% το ΑΕΠ δεν πρόκειται να επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης πριν από το 2030».

s