H «Πράσινη Συμμαχία» και η... Ανανεώσιμη Πηγή Λαϊκισμού του Τσίπρα

H «Πράσινη Συμμαχία» και η... Ανανεώσιμη Πηγή Λαϊκισμού του Τσίπρα

Της Κατερίνας Γαλανού

'Όσα εκτυλίσσονται ήδη και όσα θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να φτάσει στο Συνέδριο του στις αρχές του 2020, δικαιώνουν αυτούς που υποστήριζαν ότι με την ήττα στις εκλογές και την απώλεια της εξουσίας η ηγεμονία του «ηττημένου» Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα ούτε αυτονόητη, ούτε αυτοδίκαιη θα ήταν.

Η νέα «ελβετική φρουρά» που σχημάτισε προ και μετά τις εκλογές ( αποτελούμενη από Ραγκούση και Θεοχαρόπουλο μέχρι Χαρίτση και Ηλιόπουλο) είναι αδύναμη να του εξασφαλίσει το χαλαρό πέρασμα στον… άλλο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει το όχημα μιας νέας κυβερνητικής θητείας.

Οι ορθόδοξοι παλαιοκομουνιστές, αριστεροί, αριστερόστροφοι, παλιοί σύντροφοι και συνοδοιπόροι του Τσίπρα στο «ταξίδι» που τον έφερε ως πρωθυπουργό στο Μαξίμου, δεν είναι καθόλου «συνεργάσιμοι» να του προσφέρουν το νέο «ηγεμονισμό» που απαιτεί.

Η αμφισβήτηση των επιλογών του για την μετατροπή του  Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην «Πράσινη Αριστερά» ή στην «Πράσινη Συμμαχία» – αυτά σύμφωνα με τις διαρροές προκρίνονται ως πιθανά ονόματα του νέου ΣΥΡΙΖΑ – είναι απλά ο εύσχημος τρόπος αμφισβήτησης του ιδίου του Τσίπρα ως…αδιαμφισβήτητου.

Τσακαλώτος και Σκουρλέτης βγαίνουν από κοινού στο μέτωπο και άρχισαν τις προειδοποιητικές βολές προς τους δορυφόρους του συστήματος Τσίπρα, ( Ακριβοπούλου, Καψώχα κλπ) άλλοι παραμένουν πίσω στις εφεδρείες για την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει όπως λέει να (τους) «τελειώσει την άγονη ηγεμονία των μηχανισμών».

Η νέα πολιτική διακήρυξη που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο ( στους συγγραφείς της συγκαταλέγεται και ο Δ. Τζανακόπουλος), η ονοματοδοσία του νέου φορέα, και η διαδικασία εκλογής του προέδρου προοιωνίζονται σκληρές μάχες στο εσωτερικό του κόμματος όσο ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να «πουλάει» στους πολίτες ένα πολιτικό υβρίδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Που εμφανίζει ως «μελετημένο εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο» την αύξηση των μισθών(!) για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και βαθιά προκλητική άγνοια των αληθινών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και των ευκαιριών της Πράσινης Οικονομίας.

Πόσο «πράσινα άλογα» είναι αυτά που σχεδιάζουν στην Κουμουνδούρου για να δείξουν ότι αλλάζουν φαίνονται και από την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού και επίδοξου ηγέτη της…Πράσινης Αριστεράς  εξ αφορμής της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Δεν χρειάζονται άλλες υποσχέσεις, έχουν δοθεί αρκετές. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και δεσμεύσεις. Χρειάζεται να ακούσουν όλοι, τους εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές, που με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Διότι μόνο αυτοί έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται. Δεν είναι το δικό μας μέλλον, είναι το δικό τους, το μέλλον των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα». Μια ακόμη εξόχως λαϊκιστική προσέγγιση και… απεύθυνση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κοινό νέων ανθρώπων που αγωνιά για την ζωή και την ποιότητα της.

Στον αντίποδα της παιδικής έκθεσης του πράσινου Τσίπρα ο Μητσοτάκης έλεγε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ:  «Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον…Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία... Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους.»