Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης…

Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης…

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η υπόθεση «Μανώλης Πετσίτης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις αποκαλύψεις να λαμβάνουν διαστάσεις που προκαλούν πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πλέον διαπιστώνεται πως ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με τον Νίκο Παππά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κινείται τα τελευταία τρία χρόνια μεταξύ επιχειρηματιών και κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η εμπλοκή και του κύπριου δικηγόρου Aρτέμη Αρτεμίου εγείρει ερωτήματα…

Ο έλεγχος της υπόθεσης δείχνει να ξεφεύγει από τα χέρια των κυβερνητικών παραγόντων που μετά την αρχική σιωπή επιχειρούν να περάσουν σε μια αντεπίθεση που όμως γυρίζει μπούμερανγκ αφού το λιγότερο που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τη σχέση με το πρόσωπο των ημερών.

Οι αποκαλύψεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας σε ό,τι αφορά τη δράση του στενού φίλου και συνεργάτη του Νίκου Παππά και την εμπλοκή του με υπόδικους επιχειρηματίες και κυρίως με επιχειρήσεις που επιδιώκουν άμεσες και στενές επαφές με την κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθούν.

Ήδη γίνεται λόγος για τροπολογίες που έχουν περάσει σε διάφορα νομοσχέδια και οι οποίες έχουν εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία συνδέθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον Μανώλη Πετσίτη. Η εμπλοκή του με την εταιρεία ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο. Συνεργάτης με υψηλή αμοιβή σε μια περίοδο που η εταιρεία άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους αλλά και τις κρατικές εταιρείες που της παρείχαν αφειδώς ενεργειακούς πόρους (φυσικό αέριο και ρεύμα).

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Θ. Κιτσάκος αποκάλυψε άλλωστε επισήμως την παρουσία του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ και τις συχνές επισκέψεις ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου σε μια περίοδο που ήταν στις λίστες με τις αμοιβές της εταιρείας του Λ. Λαυρεντιάδη.

Η παρουσία όμως του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στην υπόθεση και συνολικά του γραφείου του καθώς και η αποκάλυψη πως λειτουργούσε ως φορολογικός του εκπρόσωπος δημιουργεί και νέα δεδομένα, αφού δείχνουν πως γύρω από τον Μανώλη Πετσίτη έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι γύρω από το οποίο κινούνται off shore εταιρείες με άμεση εμπλοκή στα ελληνικά οικονομικά δρώμενα.

Άλλωστε το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου είναι αυτό που έχει αναλάβει το σύνολο των off shore εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση ΔΕΠΑ ELFE και είναι το πρόσωπο που το 2016 εμφανίσθηκε να αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συναντήσεις για να μεταφέρει όπως είχε δηλώσει «επενδυτικές προτάσεις»

Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι παλαιός γνώριμος στο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε βρεθεί στο ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και είχαν συνταξιδέψει στο νησί Μαργαρίτα με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία πολύ κοντά στο καθεστώς Μαδούρο.

Επιχειρηματία με δεκάδες εταιρείες μια εκ των οποίων ασχολείται αποκλειστικά με… λιπάσματα. Την distribuidora Agromar, η οποία πραγματοποιεί και εξαγωγές και η οποία ανήκει στον Μαχέντ Χαλίλ όπως και πολλές άλλες μεταξύ των οποίων και εταιρείες διαχείρισης και αποκομιδής απορριμμάτων.

Η αποκάλυψη πως ο Μανώλης Πετσίτης είναι και φορολογικός εκπρόσωπος του Αρτέμη Αρτεμίου δείχνει μια σχέση που είναι θεωρητικά αδύνατον να φτιάχτηκε όταν ο πρώτος εργαζόταν ως σερβιτόρος. Άλλωστε όλα έγιναν μετά το 2015. Όταν δηλαδή άρχισε η αλματώδης οικονομική και «επιχειρηματική άνοδος» του στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά

Σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει πως η υπόθεση έχει προεκτάσεις που ουδείς θέλει να αγγίξει. Είναι ενδεικτικό πως την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός φεύγοντας από τις Βρυξέλλες απέφυγε να δώσει συνέντευξη Τύπου και επέλεξε να απαντήσει σε κάποιες απαντήσεις στα… όρθια επικαλούμενος την ανάγκη να αναχωρήσει άμεσα για Θεσσαλονίκη

Την επομένη Σάββατο δημοσίευμα εμφάνιζε τον Μανώλη Πετσίτη σε φωτογραφία selfie από μια εκδήλωση με τον εφοπλιστή Μαρινάκη. Αμέσως μετά μια ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμπλέξει τον Πετσίτη με τον κ. Μαρινάκη και αμέσως μετά με την Ν.Δ.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει απλά τον πανικό του Μαξίμου. Ο Β. Μαρινάκης αποσαφήνισε και πως έγινε η selfie και που. Και πολύ περισσότερο ποιος ήταν αυτός που είχε προσκαλέσει τον Μανώλη Πετσίτη στην εκδήλωση που είχε παραστεί και ο ίδιος.

Η selfie όμως του κ. Πετσίτη με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Κουμουνδούρου δεν έχει διευκρινιστεί πως τραβήχτηκε. Ούτε ποιος είχε προσκαλέσει τον κ. Πετσίτη…