Guardian: Ο Τσίπρας αντιγράφει το πρόγραμμα του Μητσοτάκη

Guardian: Ο Τσίπρας αντιγράφει το πρόγραμμα του Μητσοτάκη

Στην απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να αντιγράψει το πρόγραμμα του πολιτικού του αντιπάλου, Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian καθώς, όπως εξηγεί, ο Έλληνα πρωθυπουργός μετά τη συντριπτική του ήττα στις Ευρωεκλογές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα υπόσχεται τη μείωση τον φόρου εισοδήματος και του φόρου ακίνητης περιουσίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία του, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να δώσουν στην αριστερή κυβέρνησή του την ευκαιρία να ενεργήσει «χωρίς τα χέρια μας δεμένα» για δεύτερη φορά.

Ο κ. Τσίπρας, αποκαλύπτοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφού ζήτησε επίσημα τη διάλυση του κοινοβουλίου, αναγνώρισε την «οργή και την κούραση» που οδήγησε στην ήττα του στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές και δεσμεύθηκε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι χαμηλότεροι φόροι θα είναι οι κεντρικοί πυλώνες του νέου προγράμματος.

«Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός στα στελέχη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τα χρόνια αυστηρής εποπτείας από τους πιστωτές διάσωσης κρατώντας το χρεωμένο έθνος σε ζωή.

«Έπρεπε να σφίξουμε τα δόντια μας και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν καθόλου εύκολος ... Καταλαβαίνω τον θυμό και την κούραση πολλών αλλά τώρα αξίζουμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς τα χέρια μας δεμένα».

Ακόμη, ο Guardian σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προγραμματίσει τις εθνικές εκλογές μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 9,5 μονάδες από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και ύστερα με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στις τοπικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν επίσης τον Μάιο.

«Η κλίμακα της ήττας των αριστερών, που χαρακτηρίστηκε ως "τεράστιο σοκ" από ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδόθηκε κυρίως στην απώλεια της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκε από ένα καθεστώς υψηλών φόρων στα τέσσερα χρόνια από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Επίσης, κατηγορήθηκε και από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αποχής

Το αποτέλεσμα απείχε πολύ από το 2015 όταν το τότε μικρό κόμμα ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενο να «σκίσει» τις συμφωνίες για δρακόντεια λιτότητα που είχε υπογράψει η Αθήνα με τους δανειστές», γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ και προσθέτει:

«Αλλά σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αφού αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις πολιτικές που κάποτε κατήγγειλε ο Τσίπρας αντιγράφει τώρα από το βιβλίο του συντηρητικού αντιπάλου του, υποσχόμενος μειώσει τον φόρο εισοδήματος και τον μισητό φόρο ακίνητης περιουσίας».

Παράλληλα, ο Guardian επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε βασική του προτεραιότητα τη δημιουργία μισού εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για να μειώσει τα υψηλότερα στην Ε.Ε. ποσοστά ανεργίας, που κυμαίνονται λίγο κάτω από το 20% κι ότι επανήλθε πολλάκις στο επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι μ' ένα «δίλημμα» μεταξύ των παλαιών πολιτικών δυνάμεων και μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας.

Αλλά όπως ξεκαθαρίζει η εφημερίδα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον Αλέξη Τσίπρα με την αντιπολίτευση υπό τον «συναινετικό» Κυριάκο Μητσοτάκη να διευρύνει στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα στο 10.2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ «η αισιοδοξία δείχνει να είναι σε έλλειψη» ενώ ταυτόχρονα κάνει μια αναφορά στις  δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που δήλωσε ότι «το κλίμα δεν είναι σπουδαίο, αλλά πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας και να πολεμήσουμε όχι με σλόγκαν, αλλά με επιχειρήματα, όπως επιδιώκει το πρόγραμμά μας».

Φωτογραφία intime news