Γρίφος η Κυριακή των εκλογών, τα «βαριά» χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γρίφος η Κυριακή των εκλογών, τα «βαριά» χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η εβδομάδα που διανύουμε προφανώς και έχει ως απόλυτη προτεραιότητα της τα λεγόμενα «μπάνια του λαού». Η πολιτική επικαιρότητα έχει μπει σε δεύτερο πλάνο και όλοι αναζητούν μερικές στιγμές δροσιάς. Το διάλειμμα αυτό καθίσταται αναγκαίο για έναν ακόμα λόγο. Το φθινόπωρο που ακολουθεί θα αποτελέσει μία «διακεκαυμένη» πολιτικά ζώνη, η οποία θα λειτουργήσει ως άτυπη προεκλογική περίοδος.

Μέχρι και σήμερα λοιπόν ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών παραμένει ουσιαστικά ένας γρίφος. Παρότι η κυβέρνηση επιμένει επισήμως στην εξάντληση της τετραετίας, κανείς δε δείχνει να την πιστεύει. Ειδικά μετά την απόφασή της να επισπεύσει κατά έξι μήνες τις αυτοδιοικητικής εκλογές, το σενάριο των τετραπλών εκλογών έχει φουντώσει.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μια και ο πολιτικός χρόνος του κ.Τσίπρα ολοένα και λιγοστεύει.

Σε κάθε περίπτωση στην ΝΔ, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, εκτιμούν πως ήδη έχουν διαφανεί τα τρία σημαντικά γαλάζια «όπλα» πάνω στα οποία θα επενδύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο την νίκη.

- Το πρώτο είναι ο ίδιος ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πέρα από την απόσταση που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης είναι μπροστά και στα ερωτήματα για την άσκηση διαφόρων τομέων της κυβέρνησης.

- Το δεύτερο είναι η ραγδαία και ξεκάθαρη πλέον φθορά του Αλέξη Τσίπρα ως πρόσωπο. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες κοινής γνώμης ο πρωθυπουργός είναι σε πλήρη αποδρομή. Κανένα αφήγημα δε φαίνεται να βγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την μία «καθαρή έξοδος» από το μνημόνια δεν υπάρχει, ενώ η συμφωνία των Πρεσπών έχει πολύ μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στους πολίτες από ότι είχε αρχικά υπολογίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Τελευταίο χτύπημα για τον κ.Τσίπρα, «χαριστική βολή» για ορισμένους, αποτέλεσε η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου πήρε βαθμό κάτω από την βάση και το πρωθυπουργικό προφίλ επλήγη σημαντικά.

Όλα τα παραπάνω έχουν ευθεία αναφορά στον κ.Τσίπρα, μειώνοντας κατά πολύ το πολιτικό του κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός έχει μειώσει κατά πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις του και προτιμά να παρίσταται σε ελεγχόμενα σημεία. Ακόμα και στις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, δεν προτίμησε το κέντρο της πόλης αλλά ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο.

- Τρίτο προεκλογικό «όπλο» της Πειραιώς αποτελεί η εμπεδωμένη άποψη στους πολίτες, όπως δείχνουν όλες οι κυλιόμενες μετρήσεις, για πολιτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα το μείγμα της προτεινόμενης από την ΝΔ πολιτικής φαίνεται πως έχει περάσει στην κοινωνία. Το τρίπτυχο «μείωση φορολογίας, δουλειές για όλους, ασφάλεια παντού» μοιάζει να βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηριχτές. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Με τον ερχομό του φθινοπώρου άλλωστε ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα πλέον δεν είναι το εάν, αλλά το ποια Κυριακή θα επιλέξει ο κ.Τσίπρας για να στηθούν οι κάλπες.