Γόβες erga omnes

Γόβες erga omnes

 

Της Κατερίνας Γαλανού 

Μπορεί ένας άνδρας πολιτικός σαν τον Σταύρο Θεοδωράκη που μάχεται για τον προοδευτισμό και παλεύει για την καταλαγή των πολιτικών παθών, την εμπέδωση του πολιτικού πολιτισμού και της συνεννόησης μέχρι του σημείου να βάζει στην άκρη ( και ορθώς) ακόμη ότι τον «διαπόμπευαν» με χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα ότι είναι « ενεργούμενο» συμφερόντων, να έχει αυτή τη συμπεριφορά;

Το ερώτημα δεν τίθεται σε σχέση με την επιλογή του να πάρει ασμένως θέση υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα- Κοτζιά για το Σκοπιανό, άνευ του παραμικρού αστερίσκου, ούτε με την ιδιόρρυθμη αντίληψη που έχει για την συμμετοχή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής και τα αρχηγικά δικαιώματα της Φώφης.

Σχετίζεται με την εμφάνισή του την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή, και όσα είπε απευθυνόμενος στην πρώην βουλευτή του κόμματός του ανεξαρτητοποιηθείσα και στη συνέχεια μεταγραφείσα στη ΝΔ Κατερίνα Μάρκου όταν εκείνη τον προβόκαρε από το έδρανο της «αυτά να τα πείτε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης» συνοδεύοντας την αναφορά της με ένα αηθέστατο και απρεπέστατο «ουστ».

Το μέγεθος αλλά κυρίως το περιεχόμενο της αντίδρασης Θεοδωράκη ήταν μη αναμενόμενο και μη αποδεκτό τουλάχιστον από το δικό του στόμα.

«Τα ψηλοτάκουνα σας δεν φτάνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είναι γνωστό. Δεν σας έχουν φωτογραφίσει ποτέ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά μόνο στα σαλόνια… Βγάλτε τις γόβες και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου γι'' αυτά που λέτε» της απάντησε έμπλεος οργής ο αρχηγός του Ποταμιού κατακεραυνώνοντας αυτήν και τις… γόβες της.

Περιέργως δεν υπήρξε καμιά καταδίκη της αυταπόδεικτα σεξιστικής απάντησης του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κατερίνα Μάρκου. Δεν φαντάζομαι να φαντάζονται πολλοί ότι αν απέναντί του ο κ. Θεοδωράκης είχε οποιονδήποτε άνδρα βουλευτή που τον προβόκαρε θα του απαντούσε « Βγάλτε τα σκαρπίνια σας και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου…».

Τα ψηλοτάκουνα και οι γόβες από έμβλημα της γυναικείας εμφάνισης και φετίχ των περισσοτέρων ανδρών, έγιναν και μάλιστα αναπάντεχα στα χείλη του Σταύρου Θεοδωράκη επιχείρημα « απαξίωσης» μιας γυναίκας πολιτικού.

Και μην ψάχνουν κάποιοι  δικαιολογίες.

Αν το ίδιο πράγμα είχε ειπωθεί με τον ίδιο τρόπο εντός Βουλής από τον Αδωνη Γεωργιάδη, ή όποιον άλλον βάζει το μυαλό σας, στην Θεοδώρα Τζάκρη ή σε άλλη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε γίνει κόλαση!

Η Γραμματεία Ισότητας ,που παρεμπιπτόντως μαθαίνουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται μόνον όταν υπάρχει υπόνοια ότι θίγεται η σύντροφος του πρωθυπουργού η κ. Μπέτυ Μπαζιάνα και δεν έχει βγάλει κιχ όταν βυσσοδομούν κατά της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σιώπησε. Την Μάρκου δεν την υπερασπίστηκε κανείς.

Κανείς όμως δεν υπερασπίστηκε τις καημένες τις γόβες που δίνουν μάχες για να κερδίσουν το δικαίωμα αναγνώρισης έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις.

Γίνεται αγώνας από τις γυναίκες που τις φορούν στα πόδια τους και όχι στον… εγκέφαλο τους για να παραμένουν στο ύψος τους και αξιοπρεπείς στους χώρους εργασίας, στο δρόμο, στη διασκέδαση, στις κοινωνικές εκδηλώσεις…

Γι αυτό λοιπόν κύριοι σεβαστείτε τα ψηλοτάκουνα. Όπως απαιτείτε εσείς τον σεβασμό στα παντελόνια σας…