Γ.Μουζάλας: «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από Ελλάδα και Ιταλία»

Γ.Μουζάλας: «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από Ελλάδα και Ιταλία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε σήμερα συνάντηση, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο.

«Είχαμε μια σαφώς δημιουργική και φιλική συνάντηση. Καταλήξαμε στο ότι η πηγή των προβλημάτων μας είναι κοινή και ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρομαι στο ότι και οι δυο χώρες αποτελούν την αρχή του διαδρόμου της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Κάτι που τις βαραίνει με ιδιαίτερα προβλήματα και θα πρέπει να αναζητήσουν μαζί, κοινές λύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουζάλας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποια κοινά αιτήματα της Αθήνας και της Ρώμης προς τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «υπάρχει μια κοινή στάση, η οποία λέει ότι εμείς σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και εσείς -η υπόλοιπη Ευρώπη- να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που έχετε, με την αλληλεγγύη που απαιτείται να δείξετε» και συμπλήρωσε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει εμείς να φτιάξουμε χώρους φιλοξενίας, αλλά ότι δεν γίνεται μόνον οκτώ χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όπως δεν γίνεται, επίσης, να φτιάξει η Ελλάδα, για παράδειγμα, 50.000 θέσεις φιλοξενίας, αλλά οι θέσεις μετεγκατάστασης να είναι 1.200. Εμείς να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε τα hot spot, διότι σαν Ελλάδα πιστεύουμε σε αυτό. Αλλά οικονομικά θα πρέπει να συνδράμουν όλοι»

Ακόμη ο κ. Μουζάλας ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κοινή στάση Ιταλίας και Ελλάδας στηρίζεται στην εξής διαπίστωση: «το προσφυγικό και το μεταναστευτικό συμβαίνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνον η Ιταλία ή η Ελλάδα, δεν μπορούν να ζητούνται ευθύνες μόνον από τις δύο αυτές χώρες». Κατά συνέπεια, τονίζει, «η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει πιο γρήγορα και ενεργά τον ρόλο που θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Αύριο, ο Γιάννης Μουζάλας θα μεταβεί στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, στα ανοικτά του οποίου έχουν λάβει χώρα αμέτρητα, πλέον, τραγικά ναυάγια με μετανάστες. Όπως τόνισε, «επιθυμεί να δει στην πράξη πώς η Ιταλία χειρίζεται τα hot spot, από τη στιγμή που πρόκειται για καινούριο θεσμό και η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να λειτουργήσει με ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο».

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει αναλάβει να δημιουργήσει, συνολικά, πέντε hot spot. «Το πρόβλημα -υπογράμμισε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης- είναι ότι οι ροές είναι τεράστιες, με αφίξεις της τάξης των δέκα με δώδεκα χιλιάδων ατόμων την ημέρα, ενώ κάποιες φορές οι αριθμοί είναι και υψηλότεροι».

«Αυτό λέμε στην Ευρώπη: αν δεν ελεγχθούν οι ροές από εκεί που ξεκινούν, όσα μέτρα και αν πάρεις στην αρχή του διαδρόμου, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, είναι αναποτελεσματικά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουζάλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ