«Γκάζια» Μητσοτάκη στους βουλευτές με θέα τη θάλασσα

«Γκάζια» Μητσοτάκη στους βουλευτές με θέα τη θάλασσα

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Ούτε μία , ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον εδώ και 20 μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση για μία ... “διαφορετική” συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Η σκέψη αυτή ουσιαστικά αποτελεί την πρακτική εφαρμογή της άποψης που έχει εδώ και πολλά χρόνια ο πρωθυπουργός ότι ο ρόλος των βουλευτών δεν εξαντλείται στο να ψηφίζουν νομοσχέδια στη Βουλή αλλά αποτελούν τη βασική δεξαμενή σκέψης και προβληματισμού ενός κόμματος , μεταφέροντας την εικόνα της κοινωνίας στην κυβέρνηση.

Γι'' αυτό και η “άτυπη συνεδρίαση” της ΚΟ στο Καβούρι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κάθε βουλευτή να εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή στο liberal.gr ο κ.Μητσοτάκης έχει απόλυτη εικόνα για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα όλων των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας και είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από αυτή. Παρ'' όλα αυτά η συνάντηση στο Καβούρι δεν προγραμματίζεται μόνο για να ειπωθούν καλές και ευχάριστες κουβέντες.

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να διάγει μόλις τον τέταρτο μήνα της, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταγράψει κάποιες αρρυθμίες και αστοχίες στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Μητσοτάκης θα ζητήσει αυξημένη προσοχή από όλους, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους βουλευτές. Το Μέγαρο Μαξίμου δε θέλει ο δημόσιος διάλογος να τροφοδοτείται από παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ , οι οποίες θα περνάνε τα λάθος μηνύματα ειδικά στο μεταναστευτικό ζήτημα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα είναι θέμα ωρών να δημοσιοποιηθεί και το νέο πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα συνεχίζεται, με σαφή οδηγία προς όλους, η μεταφορά αριθμού αιτούντων ασύλου ίσου με το 1% της εκάστοτε περιφέρειας.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι στο εσωτερικό της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν αυτή την στιγμή υποστηριχτές και μιας πιο “σκληρής” γραμμής στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και θιασώτες μιας πιο μετρημένης προσέγγισης.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται , σύμφωνα με καλή πληροφορημένη πηγή, στη φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος σε συνεργάτες του :

“ Δεν μπορείς να ζητάς την αλληλεγγύη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και να μην υπάρχει αλληλεγγύη μέσα στην ελληνική επικράτεια”. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να δώσουν και οικονομικά κίνητρα σε δήμους και περιφέρειες προκειμένου να υποστηρίξουν λύσεις που θα ανακουφίσουν το πρόβλημα και εκτιμούν ότι την μεγάλη ώθηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης θα τη δώσει η εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από την πρωτοχρονιά του 2020.

Μέχρι τότε όλοι στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στο δημόσιο λόγο, όπως αναμένεται πει ο πρωθυπουργός στους “γαλάζιους” βουλευτές με θέα τη θάλασσα.