Γιατί ο Τσίπρας επαναφέρει το δόγμα Πολάκη

Γιατί ο Τσίπρας επαναφέρει το δόγμα Πολάκη

Η κυβέρνηση ζύγισε την αντίδραση της στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα.  Yψηλόβαθμος αξιωματούχος με γνώση των διεργασιών που προηγήθηκαν της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξηγούσε  στο Liberal ότι το περιεχόμενο -όπως καταχωρείται από την γαλάζια ανάγνωση- από το «Πολάκειο δόγμα», που επέλεξε να δώσει στην παρέμβαση του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε και έχουμε αναδείξει για τον Αλέξη Τσίπρα».

Οι συνειρμοί που παραπέμπουν στις διακηρύξεις Πολάκη εδράζονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, στην αναφορά για την ανάγκη ενός θεσμικού restart. «Εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Μια φράση που αναδιατυπώθηκε στην προωθητική ανάρτηση για το άρθρο που έγινε από τον επίσημο λογαριασμό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Twitter.

Η δε επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, δίνεται, σύμφωνα με τους γαλάζιους επιτελείς και από την οξύτατη φρασεολογία που είναι διάχυτη στις διατυπώσεις που επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας για να επιτεθεί στον Πρωθυπουργό. «Όσο ο κ.Μητσοτάκης δεν απαντά, τόσο μεγεθύνονται οι υποψίες ότι όσα γνωρίζουμε αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Οι υποψίες, δηλαδή, ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ο επικίνδυνα ανέμελος ΠΘ, αλλά ο προϊστάμενος μιας σκοτεινής ομάδας που λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση».

Κατά την κυβερνητική αποκωδικοποίηση όμως ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα μέσω του άρθρου του, δεν ήταν η προβολή του «αντιπολιτευτικού υποδείγματος και του «πολιτικού παραδείγματος», του οποίου είναι θιασώτης ο Σφακιανός βουλευτής από την προεδρική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από αυτήν την κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, υψηλόβαθμα στελέχη του γαλάζιου μηχανισμού, βλέπουν την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να στήσει μια παγίδα στην κυβέρνηση για να συντηρηθεί στα ύψη η επικοινωνιακή αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Με δεδομένο το κυβερνητικό μήνυμα και προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ότι πλέον όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στο θεσμικό τερέν, προκρίθηκε η λιτή απάντηση των 70 λέξεων, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 «Οι θεσμοί της ελληνικής Πολιτείας είναι πολύ ισχυροί και ανθεκτικοί, όπως έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από το 1974 και μετά, ιδιαίτερα το 2015. Η διερεύνηση και διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έχει ήδη δρομολογηθεί, με το δέοντα θεσμικό τρόπο, και το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση, χρησιμοποιώντας μάλιστα  ύβρεις αλλά και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου με τις ξεκάθαρες αιχμές για τα έργα και τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο πεδίο της σημειολογίας έμπειροι κοινοβουλευτικοί δεν παρέλειπαν να επισημάνουν τον τίτλο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία αναφέρεται σε απάντηση στην ανάρτηση και όχι στο άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.