Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη μείωση της φορολογίας

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη μείωση της φορολογίας

«H αριστερά εδώ και δεκαετίες έβαζε το ζήτημα, προσέξτε τη φράση, της αύξησης των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ στο μέσο όρο ή παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε κομματική τηλεημερίδα, δείχνοντας τις προθέσεις του κόμματός του αλλά και την αιτία που ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις στη φορολογία

Συγκεκριμένα ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών του κόμματος, δήλωσε επί λέξη ότι «H αριστερά εδώ και δεκαετίες έβαζε το ζήτημα, προσέξτε τη φράση, της αύξησης των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ στο μέσο όρο ή παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ», προσθέτοντας: «Γιατί το έλεγαν αυτό; Γιατί αν έχεις έσοδα ως κράτος χρηματοδοτείς κοινωνικές δαπάνες, χρηματοδοτείς δαπάνες για υγείας, χρηματοδοτείς δαπάνες για κοινωνικό κράτος».

Η κατάληξη της ως άνω αναφοράς ενδεικτική αφού ο κ. Αλεξιάδης εμφανίζεται να τονίζει πως «Αν δεν έχεις έσοδα δεν τα χρηματοδοτείς» ενώ περικλείει επί της ουσίας συνολικά την θέση του κόμματος που εκπροσωπεί σχετικά με την φορολογία, όπως αυτή άλλωστε αποτυπώθηκε την περίοδο 2015 – 2019 με την υπερφορόληγηση των πολιτών και την αφαίμαξη κυρίως της μεσαίας τάξης.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως προσωπική άποψη ενός βουλευτή αν δεν υπήρχε η σχετική προϊστορία και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δήλωνε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών τον Ιούνιο του 2020 ότι κακώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε τότε (πρώτη φάση ενός σχεδίου που συνεχίστηκε με τις πρόσφατες μειώσεις σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές) σε μείωση της φορολογίας αντί να δώσει χρήματα για να αυξηθεί η ζήτηση.

Μάλιστα σημείωνε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φόρουμ ότι η λογική αυτή είναι παρωχημένη προκαλώντας εύλογα ερωτήματα πολύ δε περισσότερο για το πως θα βρεθούν οι πόροι για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει εμφανιστεί κατ' επανάληψη ως θιασώτης μιας τακτικής πλειοδοσίας αναφορικά με τη στήριξη των διαφόρων κοινωνικών τάξεων εν μέσω της πανδημίας και της λογικής των επιδομάτων και των επιχορηγήσεων άνευ επιστροφής.

Γεγονός που έχει οδηγήσει στο ερώτημα πως θα βρεθούν οι σχετικοί πόροι για το οποίο δεν έχει υπάρξει επίσημη και συγκεκριμένη απάντηση.

Η δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη πάντως δείχνει πως σκέπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα και κυρίως πώς θα βρεθούν οι πόροι και τα έσοδα για την στήριξη της παροχής επιδομάτων.

Η αύξηση φορολογικών εσόδων προδιαθέτει αύξηση των φόρων που σήμερα μειώνονται και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Άλλωστε και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε μόλις τον προηγούμενο μήνα επί της ουσίας αναλώνεται σε μια πολιτικής διαγραφής χρεών και επιδοτήσεων που αυτομάτως δημιουργούν συνθήκες αναζήτησης εσόδων προκειμένου να στηριχθεί το κράτος συνολικά και οι παραγωγικές τάξης ειδικά.

Εσόδων που όπως τουλάχιστον προκύπτει και από τις δηλώσεις Αλεξιάδη δύναται να προκύψουν από μια νέα υπερφορολόγηση...