Γιατί ο Αλέξης δεν θέλει το ΔΝΤ

Γιατί ο Αλέξης δεν θέλει το ΔΝΤ

Του Γιάννη Σιδέρη

Εν αρχή ην προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλακεί το ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που δημιούργησε δυσαρέσκεια σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες, φάνηκε σαν τις συνήθεις ηρωικές αντιστασιακές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ για εσωτερική κατανάλωση, του στυλ, τα αποδεχόμαστε με πόνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτική, ενώ ο Σόιμπλε αρκούντως, και αγενώς. σαρκαστικός, είχε μιλήσει για την στάμνα που πηγαίνοντας πολλές φορές στο πηγάδι, κάποτε θα σπάσει.

Ωστόσο το δημοσίευμα των Financial Times και η δήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα για την «μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα», απευθυνόταν σε διεθνές ακροατήριο και άρα δεν στόχευε σε εσωτερική κατανάλωση. Επανέφερε στο προσκήνιο την διένεξη, η οποία είχε ξεκινήσει από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, με παρόμοιες αναφορές.

Στους F.T. ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το Τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το ερχόμενο έτος, αλλά το ίδιο θα αποφασίσει. (Παρόμοιες αναφορές ο πρωθυπουργός είχε κάνει τον Ιούνιο, αλλά στην συνέχεια, σε επιστολή που είχε χαρακτηριστεί ως «δήλωση μετανοίας», προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ζητούσε την συνέχεια του προγράμματος…

Εν τω μεταξύ, έχοντας επίγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, οι F.T. επισήμαναν ότι οι απόψεις του κ. Τσίπρα δε θα ακουστούν καλά στη Γερμανία, η οποία επιμένει εξ αρχής για την παραμονή του ταμείου στο Πρόγραμμα, λόγω της τεχνογνωσίας του αλλά και των αμφιβολιών που διατηρεί το Βερολίνο για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν.

Πριν από τον πρωθυπουργό, θέμα μη παραμονής του ΔΝΤ έθεσε στις αρχές του μηνός, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ευρισκόμενος στην Ιταλία με δήλωσή του στο πρακτορείο Ansamed. Είχε πει τότε ο κ. Παππάς «δεν ζητήσαμε την παρουσία του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Την παρουσία του Ταμείου, την θέλησαν οι χώρες εκείνες που αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Η επίσκεψη του κ. Παππά στην Ιταλία συνέπεσε με φήμη που κυκλοφόρησε «εν στενώ» και της οποίας φέρεται να έγινε γνώστης η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, μέλος του Δ.Σ του Ταμείου, σε εσωτερικής χρήσεως έγγραφό του προς το Δ.Σ. χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την πλέον ακατάλληλη χώρα να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα!

Η κυβέρνηση κατανόησε ότι το εκ φύσεως σκληρό στις απαιτήσεις του ταμείο θα γινόταν πλέον έτι σκληρότερο προς την «ανεπίδεκτη μαθήσεως» κυβέρνηση, η οποία λογικώς πλέον θέλει να αποφύγει το πικρόν ποτήριον του ΔΝΤ.

Πέραν του ανωτέρου, στην κυβέρνηση φαντάζει εφικτό, πως η αποχώρηση του ΔΝΤ με τις σκληρές νόρμες του, θα της επιτρέψει να προβεί σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ( η διαχρονική εμμονή), να χαλαρώσει το πρόγραμμα (κάτι που δεν έγινε εφικτό ούτε λόγω του προσφυγικού), να γίνει λιγότερο απαιτητική η αξιολόγηση (ελπίζει), και να επέλθουν ανακουφιστικά τα γνωστά «παρελκόμενα», η ποσοτική χαλάρωση, έξοδος στις αγορές, κλπ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως παραμένει μόνη στο αίτημά της, οι φίλιες δυνάμεις που φαντάζεται στον ευρωπαϊκό χώρο δεν αναδύονται - τουλάχιστον με τη δύναμη και την ορμή που θα τις επιθυμούσε - εξ αυτού και το ενδεχόμενο επιτυχίας θα είναι μια πρώτου μεγέθους ευχάριστη έκπληξη, αν συμβεί!