Γιατί ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Ο στόχος της πόλωσης

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Ο στόχος της πόλωσης

Να εκμεταλλευτεί τη δυσφορία που προκάλεσε η διαχείριση της κακοκαιρίας επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει του συνεδρίου, να δημιουργήσει την αίσθηση ότι διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, με το βλέμμα στα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν το ΚΙΝΑΛ να πλησιάζει επικίνδυνα, και να αποφύγει το ενδεχόμενο αναστροφής της εικόνας από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως έγινε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Κύριος στόχος η πόλωση.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση, παρενέβη εκτάκτως στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και κατέθεσε μια πρόταση μομφής που επί της ουσίας και με δεδομένα τα ποσοστά των κομμάτων και τον αριθμό των βουλευτών το μόνο που προσφέρει στην παρούσα φάση είναι μια τριήμερη συζήτηση, από την ώρα που θα ξεκινήσει, η οποία θα συνεργήσει στην ένταση της πόλωσης και στη δημιουργία συνθηκών διπολισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατεί να παραστεί στις συνεδριάσεις δεδομένου ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και ως εκ τούτου θα εκπροσωπηθεί από τον Μιχάλη Κατρίνη, το πρόσωπο που επέλεξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ως επικεφαλής.

Η πρόταση μομφής με τη δικαιολογία της διαχείρισης της κακοκαιρίας επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να παρακάμψει τον βασικό του αντίπαλο που είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και παράλληλα με φόντο τα προβλήματα της κακοκαιρίας να υποστηρίξει το αφήγημα περί κυβέρνησης που αδυνατεί να δώσει λύσεις και να διαχειριστεί καταστάσεις.

Παράλληλα, όμως, συσπειρώνει και το κόμμα και βάζει στην άκρη τα στελέχη που αντιδρούν στην προσπάθεια να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνολικά θα αναγκαστούν να υποστηρίξουν την πρόταση και τις σε βάρος της κυβέρνησης καταγγελίες. Ανάλογα είχε συμπεριφερθεί και όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν για τις συμπεριφορές Πολάκη όταν αυτός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας με αφορμή την υπόθεση του ευρωβουλευτή Κυμπουρόπουλου. Η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση μομφής την οποία είχε μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης αναγκάζοντας τους βουλευτές του να συμπαραταχθούν ουσιαστικά υπέρ του Πολάκη.

Το γεγονός ότι καταθέτει την πρόταση αυτή τη στιγμή δείχνει πως επιδιώκει να εκμεταλλευτεί και το θυμικό των πολιτών σε μια περιοχή όπως η Αττική όπου το 2019 είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα σε επίπεδο ψήφων χάνοντας άλλωστε και9 την περιφέρεια στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Η αγωνία του για την οργή και την αγανάκτηση που δεν μετουσιώθηκε σε πράξη επενδύεται τώρα στην κακή διαχείριση της κακοκαιρίας με στόχο να πολωθεί το πολιτικό κλίμα και να προκύψουν εντάσεις που συνεργούν στην κινηματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ όπου η απουσία προτάσεων και προγραμματικού λόγου είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της εσωκομματικής κριτικής.