Για να σωθούν, θα «αδειάσουν» τους από κάτω

Για να σωθούν, θα «αδειάσουν» τους από κάτω

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την υπερασπιστική τους γραμμή κτίζουν ο ένας μετά τον άλλο, οι εμπλεκόμενοι στην τραγωδία υπουργοί, και ενώ η έρευνα της Δικαιοσύνης καλείται να αναδείξει τις ευθύνες.

Αν και από τη πρώτη στιγμή είχε διαφανεί ότι δεν θα δίσταζαν να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών στους υφισταμένους τους, πλέον αυτό μοιάζει να αποτελεί τη κεντρική γραμμή αμύνης τους.

"Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτό αφορά και τον κ. Τόσκα, που είναι πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν και οι επιτελείς", είπε χθες ο πολύπειρος Σκουρλέτης. Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος στη Βουλή. "Οι υπουργοί δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη, αλλά μόνο γενική ευθύνη", ανέφερε ο πρώην υπουργός που έχει υπάρξει εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο φιάσκο της Novartis.

Πράγματι δεν είναι δουλειά του υπουργού το που θα τοποθετηθούν τα οχήματα και τα πυροφυλάκια, αυτός ωστόσο έχει την ευθύνη για τους υφισταμένους τους, εκείνος τους έχει επιλέξει, και ο ίδιος κρίνει την επάρκεια ή την ανεπάρκειά τους, και για αυτό κρίνεται.

Τα μαχαίρια

Τα μαχαίρια λοιπόν άρχισαν να βγαίνουν, και το πρώτο στάδιο θα είναι να πετάξουν οι υπουργοί το μπαλάκι των ευθυνών προς τα κάτω. Αν όμως φαγωθεί ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, το μπαλάκι πηγαίνει στον ίδιο τον κ. Τόσκα, και αν αντίστοιχα συμβεί το ίδιο με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το μπαλάκι θα πάει στα χέρια του Σκουρλέτη.

Αν δηλαδή οδηγηθούμε σε ένα "ανασχηματισμό" υφιστάμενων, τότε εκ των πραγμάτων αυτός θα σκάσει στα χέρια των πολιτικών τους προϊσταμένων, με προφανή τα ερωτήματα για το μέχρι που φτάνει η απόδοση των ευθυνών, οι οποίες και δεν αφορούν μόνο την "άναρχη δόμηση".

Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση "φταίνε οι υπηρεσιακοί". Όσο θα προχωρά η έρευνα της Δικαιοσύνης, τόσο περισσότεροι θα μιλούν και τα λόγια τους θα αγγίζουν τους πολιτικούς προισταμένους των υπηρεσιών τους, που προκειμένου να σωθούν, δεν θα διστάσουν να "φάνε" τους από κάτω.

Η γραμμή αυτή δεν αφορά μόνο τους κυβερνητικούς. Τη κτίζουν με την ίδια επιμέλεια οι τοπικοί άρχοντες και εμπλεκόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περιφερειακή σύμβουλος Αν.Αττικής Ιωάννα Τσούπρα που αντικαθιστούσε την τραγική Δευτέρα στη πολιτική ασφάλεια τον αντιπεριφερειάρχη Π.Φιλίππου, καταθέτοντας στην Εισαγγελέα, λέγεται ότι επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική, υποστηρίζοντας ότι υποτίμησε τη φορά της φωτιάς, και έδωσε λανθασμένες πληροφορίες για την πορεία της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο απών εκείνη την ημέρα στο εξωτερικό, κ. Φιλίππου. “Έγγραφο εκκένωσης δεν μπορούσε να υπάρχει. Ποιος θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε δευτερόλεπτα; Μιλάμε για ένα συντονισμό κατά βάση προφορικό. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, η πρόσκληση για το Συντονιστικό βγήκε γύρω στις 18:30-18:45. Οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής ήταν στο πεδίο", είπε με νόημα.

Σκοτώνονται για τις ευθύνες

Βέβαια, ο κ. Φιλίππου, που επιχειρεί για λογαριασμό της εξαφανισμένης κας Δούρου, να εξηγήσει τα ανεξήγητα, λέει τη μισή αλήθεια. Αποφεύγει να πει το αυτονόητο, δηλαδή ποιες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας, πολλώ δε μάλλον όταν το κύριο βάρος της πρόληψης, πέφτει πάνω της.

Το κλίμα είναι βαρύ, όπως ανέδειξε και η πολύωρη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της παράταξης "Δύναμη Ζωής" της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου. Συνεδρίαση απ'' ότι λέγεται, επεισοδιακή, με αιχμές και αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες διαχείρισης της κατάστασης, και με τις πληροφορίες να λένε ότι η κα Δούρου διστάζει να συγκαλέσει περιφερειακό συμβούλιο για την επόμενη Τρίτη, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα ερωτήματα και εδώ πάμπολλα. Από το πόσες υδροφόρες είχε η Περιφέρεια, πόσο έγκαιρα τις έστειλε στο πεδίο για να τροφοδοτούν με νερό τα πυροσβεστικά, τι μηχανήματα έστειλε και πότε για τη διάνοιξη των δρόμων, πόσους εποχικούς έχει προσλάβει, έως τι έκανε όταν έλαβε το σημείωμα τη Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, και κυρίως γιατί δεν έδωσε εντολή εκκένωσης.

Εν αναμονή της κλήσης από την Εισαγγελέα να καταθέσουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι, σαν τον Ψινάκη του Μαραθώνα και τον Μπουρνού της Ραφήνας, αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί που στήνουν προσεκτικά τις δικές τους γραμμές άμυνας, και δεν θα διστάσουν να εκθέσουν και να αδειάσουν τους από κάτω τους.