Γερμανικό τελεσίγραφο προς Τουρκία: Με τη θανατική ποινή λήγουν οι διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ

Γερμανικό τελεσίγραφο προς Τουρκία: Με τη θανατική ποινή λήγουν οι διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ

Μια χώρα που χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan το Σαββατοκύριακο ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση στη χρήση της θανατικής ποινής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, “η Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σαφή θέση σχετικά με το ζήτημα: απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη θανατική ποινή”, ανέφερε ο Steffen Seibert σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

"Μια χώρα που εφαρμόζει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καθιέρωση της θανατικής ποινής στην Τουρκία ως εκ τούτου, θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

F. Mogherini: Να σεβαστεί η Τουρκία τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini.

"Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα", δήλωσε η Mogherini σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.

"Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες", σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε σήμερα στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

"Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή", δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.

"Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής", δήλωσε η Μογκερίνι.

Νωρίτερα, κατά την προσέλευση της σε διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

“Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία,” δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Δηλώνουμε σήμερα ότι η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό,” δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.