Γενικολογίες που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου, όχι σε τέως πρωθυπουργό
Κυρ. Μητσοτάκης

Γενικολογίες που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου, όχι σε τέως πρωθυπουργό

Σκληρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του Αλέξη Tσίπρα έκανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά «είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση. Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας».

Και υπογράμμισε ότι «υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελής έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα «εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ» ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη «λέγοντας ανακρίβειες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

«Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσίπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου «που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ». «Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη καταλογίζοντάς του «αυταρέσκεια και αλαζονεία» όταν αναφέρεται στο 2015 «χωρίς καμία αίσθηση των τεράστιων ευθυνών του, που μας φορτώθηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο κατά το οποίο χρεοκόπησαν οι τράπεζες και έπαιζε δήθεν παιχνίδι αντίστασης με τον κ. Τσίπρα, και με την στήριξη της ΝΔ η τότε κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην επέκταση του lockdown, τόνισε ότι έλεγε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις με μια πανδημία που τους αιφνιδιάζει όλους και γι’ αυτό δεν αναιρέθηκε το lockdown. «Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, κι εσείς λέτε ότι μια αλλαγή στρατηγικής συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης. Σε όλα τα κράτη αυτό γίνεται όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση που δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει και να αναθεωρήσετε ότι αυτή δεν είναι "πανδημία Μητσοτάκη" αλλά πανδημία covid, που χτυπάει όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Γιατί εσείς παραδώσατε 557 κλίνες που νοιάζεστε τόσο πολύ για το ΕΣΥ;» αναρωτήθηκε και τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση «θα πάνε στα 1.500 και θα ενισχυθεί το προσωπικό». Σε ότι αφορά τα τεστ, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό όλων των πολιτών, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει εάν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα.

Στον εμβολιασμό πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι «πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε» και εξήγησε τους λόγους για τον μέχρι τώρα ρυθμό των εμβολιασμών: «Τα εμβόλια που παραλαμβάνουμε είναι σε δυο δόσεις. Οπότε δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις ημερομηνίες παράδοσης που έχουν δεσμευθεί».

Αναφέρθηκε στη σημερινή ανακοίνωση της Pfizer που κοινοποίησε ότι «δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που έχουμε προγραμματίσει» και σημείωσε «εάν είχαμε προγραμματίσει περισσότερα εμβόλια υπήρχε ο κίνδυνος να μην κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό όλοι όσοι κάνανε την πρώτη δόση. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αριθμό εμβολίων που θα παραδώσουν».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην καθυστέρηση της άφιξης των εμβολίων είπε ότι «η ΕΕ όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση δυο εμβολίων που εγκρίθηκαν, παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε στην Κομισιόν».

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για ξεχωριστή συμφωνία της Γερμανίας για αγορά εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εάν υπάρχουν χώρες που παραβιάσανε την ευρωπαϊκή συμφωνία και αγόρασαν εμβόλια σε βάρος των άλλων κρατών, είναι απαράδεκτο και θα καταδικαστεί πολιτικά. Αναφέρομαι στη Γερμανία, έχω κάνει σαφή ερώτηση δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση και αν ισχύει θα είναι χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα εάν αποδειχθεί ότι έγινε ξεχωριστή συμφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια, και πρόσθεσε ότι δεν ανοίξανε τα κέντρα εμβολιασμού επειδή δεν έχουμε ακόμη τα απαραίτητα εμβόλια.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα για την ευρωπαϊκή πατέντα του εμβολίου είπε ότι «είναι είδηση περσινή, αφού η Ευρώπη αποφάσισε να αγοράσει εμβόλια από εταιρείες κεντρικά. Η πρότασή σας να παράγονται στην Ελλάδα είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, και η ίδια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει».

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε επηρεάσει την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και η απόδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν αυξηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που παραδώσατε τον ΟΑΣΘ. Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να συνδέει γρήγορη διασπορά του ιού με τα ΜΜΜ. Εάν υπάρχει εδώ είμαστε να την αξιολογήσουμε» είπε.

Όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουνε που βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι, και τόνισε ότι «προφανώς στο συνωστισμό εγκυμονούν κίνδυνοι και λέμε όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν γνωρίζουμε εάν συνοδευτεί από αύξηση κρουσμάτων. Λελογισμένο κρίνουν το ρίσκο οι ειδικοί».

Ακόμη, είπε ότι οι εμβολιασμοί γίνονται πρώτα στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους γιατί αυτοί είναι που βρίσκονται σε κίνδυνο και επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο τον κάλεσε να είναι προσεκτικός με την κριτική κατά των εμβολίων. «Απευθύνεστε στο κίνημα των αντιεμβολιαστών κ. Βελόπουλε. Πρέπει να πείσουμε αυτούς που έχουν επιφυλάξεις, παραθέτοντας με πραγματικά δεδομένα και όχι αναπαράγοντας φήμες από το διαδίκτυο για να κάνετε την κομματική σας εκμετάλλευση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε για τρίτη φορά το λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια και δήλωσε: «Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση», απάντησε στον Γιάνη Βαρουφάκη που ήταν στο βήμα ακριβώς πριν.

Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία, ο κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ενισχυμένος από αυτή τη μακρά περιπέτεια, η ελληνική κοινωνία σήμερα σε πολλές εκφάνσεις της είναι πιο ώριμη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει απαντήσεις περισσότερο στην κ. Γεννηματά επισημαίνοντας πως έθεσε περισσότερα ζητήματα που χρήζουν απάντησης.

Αναφερόμενος στα εμβόλια επεσήμανε την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου που παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση. Αντέτεινε ότι η ελληνική πολιτεία θα έχει πάντα κάβα εμβόλια επειδή το εμβόλιο είναι διδοσικό και έτσι πρέπει να χορηγηθεί. Πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δοθεί έγκριση ώστε να βγαίνει μία περισσότερη δόση από κάθε φιαλίδιο, κάτι που θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης για ενοίκια και επιδόματα ανεργίας - Στα 500 ευρώ το πρόστιμο