Γ. Ταφύλλης: Ο Ίκαρος που έγινε Γραμματέας και οι καταγγελίες για «αντισταθμιστικά»

Γ. Ταφύλλης: Ο Ίκαρος που έγινε Γραμματέας και οι καταγγελίες για «αντισταθμιστικά»

Η αποπομπή του πρώην πλέον Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη ήταν αναμενόμενη μετά τις δραματικές διαστάσεις της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αυτό που δεν περίμεναν πολλοί ήταν ότι ακόμη και αυτές τις τραγικές στιγμές, η κυβέρνηση θα αναζητούσε τον επόμενο επικεφαλής μιας τόσο ευαίσθητης θέσης στο πίσω μέρος του ντουλαπιού των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Γιάννης Ταφύλλης που αναλαμβάνει από σήμερα χρέη Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είναι γνώριμος από τα παλιά.

Το 2013 είχε μάλιστα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της τότε κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε δημοσίως «δείξει» τον Ταφύλλη ως ένα στέλεχος με πλούσια εμπειρία και εμπλοκή σε υποθέσεις με αντισταθμιστικά ωφελήματα στον τομέα της Άμυνας. Είχε πει τότε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική για τα υποβρύχια απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Εξυπηρετείτε οφσετάδες. Εξυπηρετείτε επαγγελµατίες των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων». Με συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ ο Γ. Ταφύλλης, ως µέλος της τότε Γραµµατείας Εξωτερικών και Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, εχε απαντήσει ότι από τον Οκτώβριο του 2003 µέχρι το 2006 συµµετείχε σε πρόγραµµα, που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεµική Αεροπορία τεχνολογικά στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, το 2006 αυτό το πρόγραµµα «πάγωσε» από την εταιρεία που το είχε αναλάβει. 

Ο ίδιος ο Ταφύλλης είχε παραδεχθεί πως είχε εργαστεί για δύο χρόνια στην εταιρεία Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Α.Ε ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος με τελικό αποδέκτη την Αεροπορία. Η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε το 2006 από την οφειλέτρια εταιρεία (LM) και ανατέθηκε σε τρίτη.

Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο πως υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και στέλεχος της Γραμματείας Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του κόμματος, όσο η μετέπειτα πορεία του από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναρριχήθηκε στην εξουσία. 

Από την πρώτη ημέρα ο Γιάννης Ταφύλλης αναδείχθηκε γενικός γραμματέας παντός καιρού και θέσεων λόγω των γνωριμιών του. 

Η πρώτη του δημόσια θέση ήταν ως Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένας τομέα που γνώριζε άριστα όχι μόνο επειδή υπήρξε Ίκαρος για 25 χρόνια, αλλά για τη μετέπειτα καριέρα του ως project manager εταιρειών λογισμικού για τις ένοπλες δυνάμεις.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρέμεινε ως Γενικός Γραμματέας μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Εκεί ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τον επιχειρησιακό συντονισμό του προσφυγικού. Στις 13/6, την ημέρα που παραιτήθηκε, διορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού στη θέση του Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο παραιτήθηκε και από εκεί για να διοριστεί τον Δεκέμβριο του 2016 πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σήμερα τον διόρισε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. 

Βασίλης Γεώργας