Γ. Σταθάκης: Υπάρχουν περιθώρια για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων

Γ. Σταθάκης: Υπάρχουν περιθώρια για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που δίνει περιθώρια κινήσεων για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια δεν αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα για την χώρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ο υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλες τομές» την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει επιλεκτικά πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για έξοδο στις αγορές.

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που θεσπίστηκε στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με αυτό, είπε, τα χαμηλότερα εισοδήματα λαμβάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, σχεδόν 70%, ενώ αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια υπαγωγής, με την εισαγωγή περιουσιακών στοιχείων και τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού, ώστε να το λαμβάνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη .

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα υποστήριξης νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών υπενθύμισε, ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι 10 εκατ. ευρώ για επιδότηση από το κράτος, με τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο προσφεύγουν οι δικαιούχοι για την πληρωμή των οφειλών και την επανασύνδεση.

Έχουν, ήδη, προσφύγει πάνω από 1.600 νοικοκυριά που έχουν εξασφαλίσει την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και το ταμείο έχει καταβάλλει έως τώρα περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι έχουν συστήσει επιτροπές οι οποίες αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα, είπε ο κ. Σταθάκης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ