Γ. Σταθάκης: Παραπλανητική η ρητορική για φυγή ελληνικών επιχειρήσεων

Γ. Σταθάκης: Παραπλανητική η ρητορική για φυγή ελληνικών επιχειρήσεων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Για «παραπλάνηση» μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σχετικά με την φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη τόνισε ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 το σύνολο των ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνταν στη Βουλγαρία ήταν 11.000, εκ των οποίων οι 9.000 δεν είχαν ούτε έναν απασχολούμενο και οι 6.000 είχαν μηδενική δραστηριότητα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές οι οποίες στο σύνολό τους δεν δημιούργησαν ούτε μια θέση εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη οι διαγραφές επιχειρήσεων έφτασαν τις 25.052 και οι συστάσεις τις 29.000. «Υπερτερεί κατά 3.500 χιλιάδες ο αριθμός που εγγράφονται σε σχέση με διαγραφές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ωστόσο αναγνώρισε ότι τα χρόνια του Μνημονίου η μείωση των επιχειρήσεων αγγίζει τις 250.000!

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «την ώρα που οικονομία σπαράζεται, αντί να πείτε πότε και τι ποσά θα δοθούν ετοιμάζετε νέα έκτακτη εισφορά, πάτε πάλι σε νέους φόρους». Ο υπουργός κατηγόρησε για «θράσος» την ΝΔ όταν μιλά για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς τα χρέη του  κράτους προς ιδιώτες επενδυτές αγγίζουν τα 5,5 δις  και 1 δις βρίσκεται στο ταμείο παγωμένο για λόγους διαφθοράς.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών»

Παράλληλα, αισιόδοξος ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσε σήμερα ότι είναι ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξή του στο News247.

O κ. Σταθάκης σημείωσε ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία δεν ωφελεί κανέναν και θεωρεί εφικτό, αφού κάτσουμε ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές, η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, μέχρι το καθολικό Πάσχα.

Έκανε λόγο για διαφορά φιλοσοφίας της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ωστόσο εκτιμά ότι θα βρεθεί τελικά λύση, χωρίς η ελληνική πλευρά να αλλάξει την κεντρική αρχή της, δηλαδή το "όχι" σε έναν νέο κύκλο μείωσης των συντάξεων.

"Η κυβέρνηση σαφώς και έχει όραμα για το μέλλον της οικονομίας και αυτό ίσως γίνει περισσότερο σαφές, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, που θυμίζω ότι θα σημάνει και την υλοποίηση σχεδόν του 70% της συμφωνίας του καλοκαιριού" δηλώνει, επίσης, ο κ. Σταθάκης, ενώ όσον αφορά στις κινητοποιήσεις χαρακτήρισε λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, μετά από μία πενταετία μέτρων με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και προσθέτει: "Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου".

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, που, μετά τη διαβούλευση με Βρυξέλλες και θεσμούς, θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ χαρακτηρίζει την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς, όπως λέει, με τις διευκολύνσεις που θα παρέχει η νομοθεσία, το κλίμα θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.