Γ. Ψαριανός: Όταν η ΕΡΤ γίνεται «ισαποστάκιας» μεταξύ επιστήμης και… μαγγανείας!

Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2018, 13:33 - Τελευταία ενημέρωση: 21:25
-A +A
Γ. Ψαριανός: Όταν η ΕΡΤ γίνεται «ισαποστάκιας» μεταξύ επιστήμης και… μαγγανείας!

Στη Βουλή φέρνει το θέμα με την εκπομπή της ΕΡΤ στην οποία επιχειρήθηκε να τεθεί το ερώτημα για το αν πρέπει ή όχι να γίνονται εμβολιασμοί, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν δύναται να εμφανίζονται ως ισότιμοι συνομιλητές οι υποστηρικτές του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος» με επιστήμονες και ειδικούς. 

Σύμφωνα με τον κ. Ψαριανό το ρεπορτάζ της εκπομπής «Άλλη Διάσταση» που συνοδευόταν με τη λεζάντα «Σώζει η απειλεί ζωές το εμβόλιο;» έχει προκαλέσει αλγεινή δεδομένου ότι παρουσιάστηκε «ωσάν να πρόκειται για κάποιο ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αλλά μπορεί ωστόσο να είναι αντικείμενο ντιμπέιτ που θα το κάνει ο παρουσιαστής της εν λόγω εκπομπής»!

Το ακόμη χειρότερο κατά τον βουλευτή του Ποταμιού είναι το γεγονός πως αυτό το ρεπορτάζ παρουσιάστηκε «λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κι ενώ η ιλαρά άγγιξε το 2018 ρεκόρ οχταετίας σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται με πάνω από χίλια κρούσματα ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα περιστατικά, όπως διαβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας»

Ο κ. Ψαριανός ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καλώντας τον να απαντήσει αν «αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου, που ενδέχεται να ελλοχεύει η προβολή τέτοιων συνωμοσιολογικών γελοιοτήτων από την κρατική τηλεόραση ή θεωρεί πως δεν ανήκει στις υποχρεώσεις της ΕΡΤ η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα γύρω από θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία;»

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα του εμβολιασμού θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικός τη στιγμή που ασθένειες σημειώνουν έξαρση τη χειμερινή περίοδο ενώ χώρες της Ευρώπης ήδη λαμβάνουν μέτρα, όπως τονίζει και ο Βουλευτής, κατά όσων αρνούνται τον εμβολιασμό.

 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα: «Η δημόσια τηλεόραση ανακάλυψε και πρόβαλε την αμφισβήτηση της ανάγκης εμβολιασμών»

Με ιδιαίτερη έκπληξη, παρακολούθησαν οι έλληνες πολίτες την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, να προβάλλεται ρεπορτάζ περί της αναγκαιότητας ή μη των εμβολιασμών και μάλιστα οι απόψεις υποστηρικτών του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος» να φιλοξενούνται ως ισότιμοι συνομιλητές!
Ιδιαίτερα δε αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως το ρεπορτάζ συνοδευόταν με την λεζάντα «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;», ωσάν να πρόκειται για κάποιο ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αλλά μπορεί ωστόσο να είναι αντικείμενο ντιμπέιτ που θα το κάνει ο παρουσιαστής της εν λόγω εκπομπής! Κι αυτό, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κι ενώ η ιλαρά άγγιξε το 2018 ρεκόρ οχταετίας σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται με πάνω από χίλια κρούσματα ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα περιστατικά, όπως διαβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 3.235 κρούσματα και 4 θάνατοι από ιλαρά, ενώ τα στοιχεία δείχνουν δυστυχώς, ότι πέντε εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη τάση αύξησης κρουσμάτων το 2018. Το πλέον τρομακτικό όμως είναι πως, από τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται πως οι 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ είναι εκτός του στόχου εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με λιγότερο από 95% να είναι επαρκώς εμβολιασμένο. Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε, ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου προ ενός περίπου έτους, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας, όπου πιστοποιούσαν πως η Ευρώπη κατέχει δυστυχώς το υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό σκεπτικισμού σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά, ενώ εντός Ευρώπης η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία είχαν την θλιβερή πρωτιά, με τα αντιεμβολιαστικά κινήματα να κερδίζουν έδαφος.

Την ίδια στιγμή, που λόγω όλων των παραπάνω, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα παίρνουν αυστηρά μέτρα σε όσους αρνούνται να προστατεύσουν τα παιδιά τους θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία άλλων παιδιών, στη χώρα μας βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο να παρακολουθούμε στην δημόσια τηλεόραση φιλοξενία αντιεπιστημονικών απόψεων ως ισότιμων συνομιλητών και να δίνεται η εντύπωση πως τίθενται υπό αμφισβήτηση ζητήματα που η επιστήμη έχει τεκμηριώσει με στοιχεία και αποδείξεις και τα οποία ασφαλώς είναι ανήκουστο να αποτελούν μέρος του δημόσιου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θεωρείτε ότι η σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία ανήκει στις υποχρεώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά είναι τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα;

2. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κινδύνου που μπορεί να ελλοχεύει η προβολή τέτοιων συνωμοσιολογικών θεωριών από την κρατική τηλεόραση, όταν ήδη βιώσαμε στην χώρα μας και στην Ευρώπη τη συμβολή της αντιεμβολιαστικής παράκρουσης με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς;

3. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να υπάρξουν φραγμοί στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης από τη δημόσια τηλεόραση;

4. Θα ζητήσετε από την διοίκηση της ΕΡΤ, ως πολιτικός προϊστάμενος Υπουργός, αφενός μεν να λογοδοτήσει για την μη έγκαιρη επέμβασή της και αφετέρου να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων της εκπομπής;

Ο ερωτών βουλευτής:
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 23/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα