«Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι εκτός πραγματικότητας»

«Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι εκτός πραγματικότητας»

Ευθεία επίθεση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις του ότι οι Έλληνες πυροβολούν τις βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες, εξαπέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν» τόνισε από την τηλεόραση του Ant1.

Επίσης, επισήμανε «οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα» και πρόσθεσε πως «το Υπ. Ναυτιλίας ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, «η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει» και υπογράμμισε πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου «δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα»

 

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας επέκρινε τις μεθόδους της Άγκυρας. «Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ολοκληρωμένη επιτήρηση στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το τέλος του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων.

Τέλος, σχολιάζοντας την τραγωδία στην Κω, με την σύγκρουση λέμβου του Λιμενικού με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, ο Υπ. Ναυτιλίας ανέφερε ότι  «πρόκειται για ατυχές περιστατικό, το οποίο συνέβη σε συνθήκες απόλυτου κόστους, με τα δύο σκάφη εν κινήσει και μάλιστα δίχως οι επιβαίνοντες στην βάρκα να φορούν σωσίβια» και εξέφρασε την ενόχλησή του που «κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να το εκμεταλλευθούν» και σημείωσε πως και οι  ακτοπλοϊκές εταιρείες μας έχουν επισημάνει την πιθανότητα για ανάλογα περιστατικά, καθώς οι λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν ούτε φωτισμό ούτε σήμανση.