Γ. Παπανδρέου: Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορεί να επιτευχθεί στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Παπανδρέου: Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορεί να επιτευχθεί στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ σκιαγραφεί ο Γιώργος Παπανδρέου, με άρθρο του στα «Νέα», επισημαίνοντας ότι ήταν γόνιμα χρόνια την Ελλάδα καθώς έγιναν πολύ σημαντικές κατακτήσεις αλλά και λάθη, παραλείψεις, πισωγυρίσματα, ακόμη και επιλογές που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό ή ναρκοθέτησαν τη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ, έγραψαν ιστορία. Την ιστορία του τόπου από τη Μεταπολίτευση και μετά. Άλλαξαν τη μοίρα του τόπου. Έγραψαν γραμμή-γραμμή το κεφάλαιο μιας ολόκληρης εποχής. Δεν μπορέσαμε όμως να σπάσουμε τότε το σύστημα που συντηρεί αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, συντηρητικές, πελατειακές. Ένα σύστημα, που διαβρώνει τα πολιτικά χρώματα, ξεθωριάζοντας τα σύνορα μεταξύ πολιτικών δυνάμεων. Σύστημα που αλώνει τα πάντα. Κράτος, διοίκηση, αυτοδιοίκηση, θεσμούς, δικαιοσύνη. Με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, πίσω από κλειστές πόρτες. Τρανό παράδειγμα και η σημερινή συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Όσο για το σημερινό μήνυμα της 3ης Σεπτέμβρη, ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει: «Η προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής, της λογοδοσίας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων, της υπεράσπισης των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, της οικοδόμησης μιας διαφορετικής Ευρώπης, πρέπει να γίνει πραγματικότητα». 

«Δεν μπορεί όμως, αν δεν δημιουργηθεί μια πλατιά συμμαχία των προοδευτικών πολιτών. Η συμμαχία αυτή, αφορά τους πολίτες, τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες. Όχι τις λεγόμενες “αριστερές” ηγεσίες», προσθέτει ο ίδιος. 

«Ο εναγκαλισμός με ακροδεξιές δυνάμεις, η υιοθέτηση ενός απολίτικου τακτικισμού και η ενεργός στήριξη της πελατειακής λογικής, ακυρώνουν την επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να επιτευχθεί στο δικό της γήπεδο», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.