Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2015 συνομιλούσα με μια «λαϊκιστική κυβέρνηση» στην Αθήνα

Σάββατο 01 Δεκεμβρίου 2018, 10:16
-A +A
Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2015 συνομιλούσα με μια «λαϊκιστική κυβέρνηση» στην Αθήνα

Η συνέντευξη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup στο Spiegel ξεκινάει με την επισήμανση ότι το 2015, στην αποκορύφωση της Ευρωκρίσης έπρεπε να συνομιλήσει με μια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Αθήνα και με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών, και η ερώτηση που τίθεται είναι τι θα συμβούλευε τους συναδέλφους του στις επαφές τους σήμερα με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία επίσης αρνείται να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά: «Το μήνυμα της ΕΕ πρέπει να είναι σαφές. Δεν εκβιαζόμαστε από την ιταλική κυβέρνηση. Εάν η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τη σώσει».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Spiegel, σημεία της οποίας αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε πως: «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα. Εάν χρεοκοπήσει, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, αλλά καταλαβαίνω τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που λέει πως η Ιταλία θα πρέπει μόνη της να σωθεί».

Στη συνέχεια της συνέντευξης τίθεται το ερώτημα τι μέτρα πίεσης διαθέτει η ΕΕ και διατυπώνεται η υπόθεση ότι εάν είχε αποπεμφθεί η Ελλάδα το 2015 από την Ευρωζώνη, τότε ίσως η Ιταλία τώρα να έτρεμε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο. «Θα μπορούσατε όμως να επιχειρηματολογήσετε και διαφορετικά, λέγοντας πως η Ευρωζώνη θα διολίσθαινε σε ένα ασύλληπτο χάος εάν επιτρέπαμε να αποκοπούν ένα ή περισσότερα κράτη. Συζήτησα συχνά το θέμα με διεθνείς επενδυτές. Για αυτούς ήταν σημαντικό το μέλλον της Ευρωζώνης, λέγοντας πως εάν δεν είστε ικανοί να λύσετε τα προβλήματα σε ένα τόσο μικρό κράτος όπως η Ελλάδα, τότε πως θα διατηρήσετε την Ευρωζώνη;»

Το Spiegel ρώτησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ εάν η διάσωση της Ελλάδας ήταν απαραίτητη για να υπερασπιστούν με αξιοπιστία την Ευρωζώνη. «Ακριβώς, διότι το γεγονός ότι τότε σώσαμε την Ελλάδα βοηθάει τώρα ώστε να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας. Εάν είχαμε αφήσει την Ελλάδα, όλοι θα αναρωτιούνταν ποιος είναι ο επόμενος: η Πορτογαλία, η Ολλανδία; Η Ευρωζώνη συνολικά θα ήταν πολύ πιο ευάλωτη», απαντά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης, σημείωσε. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ακόμη ότι το ευρώ δεν σώθηκε με τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίξει το νόμισμα ανεξαρτήτως κόστους, αλλά με την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμπορευτεί σε αυτή την γραμμή.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καλεί τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν στην ιταλική κυβέρνηση να τους εκβιάσει. «Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφές. Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάσει η ιταλική κυβέρνηση», δηλώνει και προσθέτει ότι αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος της εξυπηρέτησης του κρατικού της χρέους.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 14/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα