Γ. Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα pushback μεταναστών

Γ. Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα pushback μεταναστών
Ο Γιάννης Μουζάλας
Eurokinissi

Σε μια απίστευτη απειλή προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας. Ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει αν γίνονται pushback και θα αποδώσει ευθύνες, ακόμα και στους ανθρώπους του Λιμενικού!

«Θέλω να πω το εξής και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε να δείτε. Οι αποτροπές στη θάλασσα, τα “push back” στη θάλασσα, είναι ποινικά αδικήματα με βάση όλους τους νόμους και όλα τα δίκαια και όλους τους κανόνες, στην Ευρώπη τουλάχιστον και στη χώρα μας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό, το οποίο γνωρίζουμε τι σκληρή δουλειά έκανε, αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε και σε κάποιους, οι οποίοι, πιθανώς κάτω από πιέσεις κυβερνητικές, λειτουργούν παραβιάζοντας τους όρκους τους ότι ενέχουν ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης προς τον Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Μουζάλας όμως δεν έμεινε εκεί και ξεκαθάρισε ότι οι απειλές δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά από σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο και αν εσείς βάζετε το ζήτημα ότι ο Μουζάλας τολμάει να βάλει ερώτημα "αν φυλάμε τα σύνορα", ο Μουζάλας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζουν αυτό το ερώτημα. Ο Μουζάλας και ο Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία βάζουν το ερώτημα "Το κράτος μας, η κυβέρνηση, η διοίκηση υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, το οποίο οφείλει να είναι, ή να προβαίνει σε αγριότητες;". Και δεν το βάζουμε εμείς, το βάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, το βάζει ο διευθυντής της FRONTEX, το βάζει η γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο, το βάζει Δανέζος πλοίαρχος της FRONTEX και υπουργός εξωτερικών της Δανίας. Δεν μπορείτε να απαντήσετε συγκεκριμένα και αυτό μας δημιουργεί εύλογες ανησυχίες», τόνισε.

Από τον πλευρά του ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Και σας το είπα και πριν και απαντάω σε όλους αυτούς που λέτε μεμονωμένα σχόλια ότι θεωρούν ότι η Ελλάδα κάνει κάτι διαφορετικό: Εφαρμόζουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα, εφαρμόζουμε τη Συνθήκη της Γενεύης, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Κι εσείς επιλέγετε να επαναλαμβάνετε τις θέσεις των λίγων κάποιων, οι οποίοι ίσως διαφωνούν με αυτό που κάνουμε», προσέθεσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι παραμένει στη λογική των ανοικτών συνόρων. « Απ’ ό,τι φαίνεται εσείς είστε υπέρ της λογικής, πάλι, των ανοιχτών συνόρων, να ξαναγεμίσει η Ελλάδα ένα εκατομμύριο μετανάστες. Εμείς διαφωνούμε με αυτήν την πολιτική», είπε.