Γ. Μουζάλας: "Η Άγκυρα δεν κάνει σχεδόν τίποτα" για το προσφυγικό

Γ. Μουζάλας: "Η Άγκυρα δεν κάνει σχεδόν τίποτα" για το προσφυγικό

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ειδησεογραφικό οργανισμό στο περιθώριο της συνάντησης του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση, δήλωσε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον.

Όπως φέρεται να επισημαίνει ο κ. Μουζάλας, σε αντίθεση με το παρελθόν -όταν η χώρα ήταν υποχρεωμένη να υποδεχτεί τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες- σήμερα «η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η πλειονότητά τους επιθυμεί να φύγει και να πάει στην Κεντρική Ευρώπη».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αναπληρωτής υπουργός επικρίνει τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό λέγοντας ότι «η Άγκυρα δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να εφαρμόσει τα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών που έχουν έρθει από την Τουρκία, καθώς, όπως σχολιάζει, η τουρκική δέσμευση σχεδόν δεν εφαρμόζεται. «Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς», τονίζει στο γερμανικό μέσο.

Σχετικά με το θέμα των hot spots, ο κ. Μουζάλας παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωσή τους, «αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να το δει κανείς σαν άλλοθι για να κουνά το δάχτυλο και να τιμωρήσει την Ελλάδα. Αντίθετα θα έπρεπε να το δει ως μια αφορμή για να βοηθήσει. Από την πλευρά της Γερμανίας έχουμε πάρει μεγάλη βοήθεια. Και από την πλευρά της ΕΕ αρχίζουμε να παίρνουμε και οικονομική και υλική βοήθεια. Αλλά είναι πάντα λιγότερη από αυτή που χρειαζόμαστε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ