Γ. Μανιάτης: Μέγα ηθικό και πολιτικό σκάνδαλο στη ΔΕΠΑ

Γ. Μανιάτης: Μέγα ηθικό και πολιτικό σκάνδαλο στη ΔΕΠΑ

Ως το μεγαλύτερο πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ.

Ο Γ. Μανιάτης είπε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σκανδάλων, όπως τα 600 εκατ. ευρώ του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», τα 10 εκατ. ευρώ του Θριασίου, κ.ά. Παράλληλα έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γιάννης Μανιάτης κατηγόρησε τον Αλέξξη Τσίπρα προσωπικά ότι προσπαθεί να σφετεριστεί τα έργα που ο ίδιος πολεμούσε, όπως τον αγωγό EastMed, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τη Μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, κ.ά.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ, είπε ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι το αποθεματικό που είχε ο ΔΕΣΦΑ στο Ταμείο του το 2014 ήταν 50 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018, που πουλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 150 εκατ. ευρώ.

«Μην επαίρεστε και μην περηφανεύεστε, γιατί και σ' αυτό το θέμα κάνατε μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μανιάτης είναι τα εξής:

«1η Ερώτηση: Πρόκειται για σκάνδαλο ή όχι;

Απάντηση: α) Στις αρχές του 2018, μπουκάρισε η οικονομική αστυνομία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προγράμματα, ηλεκτρονικά μηνύματα, κ.λπ., β) ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Διευθύνοντος Συμβούλου και γ) αντικαταστάθηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος από την κυβέρνηση.

Άρα, η απάντηση στην ερώτηση αν πρόκειται για σκάνδαλο, είναι ότι σαφέστατα πρόκειται για κραυγαλέο πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

2η Ερώτηση: Ποιος είναι ο κατηγορούμενος σ' αυτό το σκάνδαλο;

Απάντηση: Κατηγορούμενος είναι ο κ. Κιτσάκος, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ELFE του κ. Λαυρεντιάδη, που διορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως Δ/νων Σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, δηλ. στην εταιρεία στην οποία χρωστάει τα περισσότερα η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη. Ο διορισμός του κ. Κιτσάκου έγινε λίγες μόλις μέρες αφότου ο προηγούμενος Δ/νων Σύμβουλος, κ. Παλαιογιάννης, είχε αποστείλει στις 24.11.2015, legal notice ότι σε 7 εργάσιμες μέρες θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την εταιρεία λιπασμάτων ELFE.

1η "Σύμπτωση": Αντικαθίσταται ο τότε Δ/νων Σύμβουλος, 3 μέρες αφότου έστειλε τη συγκεκριμένη προειδοποιητική επιστολή. Προφανώς, η μέθοδος της αντικατάστασης των ενοχλητικών από τους πρόθυμους, είναι μια γνωστή μέθοδος στο ΣΥΡΙΖΑ.

3η Ερώτηση: Υπάρχει εμπλοκή του κ. Τσίπρα στο συγκεκριμένο σκάνδαλο;

Απάντηση: Προφανώς υπάρχει, από τη στιγμή που αποδεδειγμένα 6 τουλάχιστον υπουργοί εμπλέκονται με ηλεκτρονικά μηνύματα και δημόσιες συνεντεύξεις του κατηγορημένου. Τα στοιχεία είναι τρανταχτά. Πολύ περισσότερο, με την εμπλοκή του κ. Πετσίτη, κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, φίλου και συμμαθητή του κ. Ν. Παππά, ο οποίος πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε εισόδημα 5.000€ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει εισόδημα  205.000€. Άρα, η καριέρα επί ΣΥΡΙΖΑ και με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ρετσινιά, αλλά φαίνεται ότι είναι μια πολύ καλή υπόθεση.

2η "Σύμπτωση": Ο κ. Πετσίτης αναλαμβάνει εκπρόσωπος της εταιρείας ELFE του κ. Λαυρεντιάδη και των διαφόρων offshore εταιρειών του. Αξιόπιστα ΜΜΕ, όπως το ΒΗΜΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το PROTAGON, κ.ά., αποκαλύπτουν σειρά αλληλουχιών ενεργειών και δράσεων. Επιπλέον, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετσίτης αρχίζει να εκπροσωπεί το κυπριακό δικηγορικό γραφείο του κ. Αρτεμίου, δηλ. του δικηγόρου που είχε πάει μαζί με τον κ. Ν. Παππά το 2013 στη Βενεζουέλα, δήθεν για να προωθήσουν τις ελληνικές εξαγορές αγροτικών προϊόντων, αλλά στο ερώτημα που τέθηκε, η απάντησή τους ήταν: "Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα, για να πουλήσουμε φασολάκια". Προφανώς, πήγαν για κάτι πολύ πιο βαρύ.

3η "Σύμπτωση":  Μετά την ανταλλαγή των περίφημων βοσκοτόπων του κ. Καλογρίτσα, που θα τα αντάλλασε με μια τηλεοπτική άδεια, έχουμε πάλι ανταλλαγή ακινήτων. Συγκεκριμένα, γίνεται συζήτηση ανταλλαγής ακινήτων που έχουν εκτιμηθεί σε 9.000.000€, να ανταλλαγούν με χρέος 90.000.000€, δηλ. 10πλάσιο της αξίας!

4η Ερώτηση: Η δικαιοσύνη και η βουλή, από εδώ και πέρα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν;

Απάντηση: Προφανέστατα ναι. Είμαι βέβαιος ότι και η δικαιοσύνη θα εμπλουτίσει τη δικογραφία με όλα όσα έρχονται στην επιφάνεια και με ονόματα των υπουργών και θα ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία προς τη βουλή από τη στιγμή που θα υπάρχουν νομικές τεκμηριώσεις εκ μέρους και της δικαιοσύνης και της Ανεξάρτητης Αρχής.

5η Ερώτηση: Μόνο αυτό το θέμα σχετίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΕΠΑ;

Απάντηση: Όχι. Με τη ΔΕΠΑ σχετίζεται και η αμοιβή των 150.000.000€ που πήρε η Shell, για να δώσει το 49% που κατείχε στις μετοχές της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ). Από το 2010 η Shell κάνει μια αποεπένδυση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου κατείχε μετοχές σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, κάτι που ήξερε όλη η αγορά. Από το 2010 ήθελε να φύγει και από την Ελλάδα, αλλά υπήρχε λόγος που η πατρίδα μας ήθελε έναν μεγάλο επενδυτή, όπως τη Shell, την ENI στη Θεσσαλονίκη, κ.ά. Εκείνη την εποχή, κυκλοφορούσε ευρέως στη ΔΕΠΑ ότι και με 50.000.000€ η Shell, αφού θέλει να φύγει γιατί είναι στο στρατηγικό κι εμπορικό της σχεδιασμό, μπορεί να φύγει.

Ερώτημα: Αληθεύει ότι υπάρχουν αξιολογήσεις για τίμημα όχι πάνω από 80.000.000€ και αντίθετα η κυβέρνηση από χρήματα των Ελλήνων πολιτών, πλήρωσε τη συγκεκριμένη πολυεθνική με 150.000.000€; Μπορεί να αποδείξει ο υπουργός κ. Γ. Σταθάκης στο Σώμα ότι τα 150.000.000€ που δόθηκαν σε μια εταιρεία που εδώ και 8 χρόνια θέλει να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη επένδυση, ανταποκρίνονται πράγματι σ' αυτό που έπρεπε να πληρώσει ο ελληνικός λαός ως τίμημα;

Αγωγός EastMed: Θυμηθείτε ότι τον αγωγό EastMed, ο κ. Τσίπρας και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, τον σαμποτάρισε, τον καταψήφισε και ήταν απέναντι του σε κάθε βήμα, όταν εμείς το 2013-2014 τον εντάσσαμε στα διευρωπαϊκά ενεργειακά προγράμματα κι εξασφαλίζαμε τη χρηματοδότησή του. Μας κατηγορούσατε ότι πρόκειται για ένα ανέφικτο έργο και ότι ρίχναμε δήθεν στάχτη στα μάτια του λαού. Τώρα, έρχεται προσωπικά ο κ. Τσίπρας και προσπαθεί να σφετεριστεί τα έργα που ο ίδιος πολεμούσε,. Τον αγωγό EastMed, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, τη Μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας.

ΔΕΣΦΑ: Αναρωτιόμαστε τόσο πολύ "καλή" διαπραγμάτευση επί ΣΥΡΙΖΑ; 130.000.000€ παραπάνω; Ξεχνάτε μια "λεπτομέρεια" που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει. Πόσο αποθεματικό είχε ο ΔΕΣΦΑ στο Ταμείο του το 2014; 50.000.000€. Πόσο αποθεματικό είχε ο ΔΕΣΦΑ το 2018 που πουλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ; 150.000.000€. Αυτή είναι η διαφορά. Μην επαίρεστε και μην περηφανεύεστε, γιατί και σ' αυτό το θέμα κάνατε μια τρύπα στο νερό».