Γ. Μανιάτης: SOS για το σκάνδαλο στο Θριάσιο

Γ. Μανιάτης: SOS για το σκάνδαλο στο Θριάσιο

Σκάνδαλο που αγγίζει τα 10.000.000 αποτελεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου τονίζει ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης σημειώνοντας πως πρέπει να παρέμβει και η Δικαιοσύνη. «Άλλο σωστή αξιοποίηση του Θριάσιου και άλλο δωράκια κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που εμπεριέχονται στη σύμβαση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη αποτελεί αποδεδειγμένα παραβίαση της χρηστής διοίκησης η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την εγγυητική επιστολή που υπάρχει στη σύμβαση που έχει κατατεθεί αφού αναφέρει ότι ενώ «η ενδιάμεση εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στην απόφαση του Δ.Σ. είναι 20.000.000€ στη Σύμβαση που έχουμε μπροστά μας είναι μόνο 10.000.000€»!

«Αυτό είναι κραυγαλέο σκάνδαλο ή δεν είναι;» αναφέρει και συνεχίζει διερωτώμενος: «Οι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας θα αποδεχθούν να υπερψηφίσουν μια σκανδαλώδη Σύμβαση που μειώνει κατά 51% το όφελος του Δημοσίου και που ακυρώνει στην πραγματικότητα το σύνολο του διαγωνισμού, δεδομένου ότι έρχεται προς υπογραφή μια Σύμβαση που είναι εντελώς έξω από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που προκηρύσσει τον διαγωνισμό, ναι ή όχι;»

«Αντιλαμβάνεστε» συνέχισε «ότι όχι απλώς είναι αδύνατον να υπερψηφίσουμε τη Σύμβαση που έχουμε μπροστά μας –και την καταγγέλλουμε- αλλά πιστεύουμε ότι κι εκτός της αιθούσης και άλλοι θεσμικοί φορείς ακούν και παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση».

Τα δεδομένα για το έργο στο Θριάσιο έχουν ως εξής σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη:

1. 1ος Διαγωνισμός για το Θριάσιο το 2006-2009: Όφελος του ελληνικού Δημοσίου: 77.000.000€.

2ος Διαγωνισμός για το Θριάσιο (Νοέμβριος 2015): Παραχώρηση για 50 χρόνια και συνολικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου: 63.000.000€.

3ος Διαγωνισμός για το Θριάσιο (Ιούνιος 2016): Μείωση του οφέλους του ελληνικού Δημοσίου κατά 51%. Τα 63.000.000€ γίνονται 31.000.000€.

2. Κατατέθηκε εναλλακτική προσφορά από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, που απαγορεύεται και αποσύρθηκε, η οποία ζητούσε να απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη, από τον ΕΝΦΙΑ, από τον ΤΑΠ. Αφού αποσύρθηκε, έγινε το «χατίρι» με νόμο. Ξανά η Βουλή να ξεπλύνει αιτήματα παραχωρησιούχων.

3. Ίδια κεφάλαια στην προσφορά: Δεσμεύεται η Κοινοπραξία για ίδια κεφάλαια 36.000.000€ και στη σύμβαση αυτά γίνονται 10,8 εκατ. €. Τα υπόλοιπα 20.000.000€ τι γίνονται; Προφανώς δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλ. του Έλληνα πολίτη.

4. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κι Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων: Καμία αναφορά στην προκήρυξη, για να μην το ξέρει κανένας, αλλά πρόκειται για ένα επιπλέον δωράκι. Και δυνατότητα να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Μονάδες Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, όχι μόνο για τους χρήστες του Εμπορευματικού Κέντρου, αλλά και για χρήση τρίτων, δηλ. να πουλάμε και υπηρεσίες ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων σε τρίτους.

5. Εγγυητική Επιστολή: Μια εγγυητική επιστολή που ονομάστηκε με τον νεολογισμό «πολυεπίπεδη» και η οποία εκπίπτει και υπέρ του παραχωρησιούχου! Πόσες φορές έχει γίνει αυτό σε δημόσιες συμβάσεις;

6. Παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από σωρεία άρθρων του Αστικού Κώδικα, όπου το ελληνικό Δημόσιο αυτοδεσμεύεται ότι για τα υπόλοιπα 60 χρόνια, μία σειρά πάνω από 10 άρθρων του Αστικού Κώδικα, δεν θα τα διεκδικήσει – εφαρμόσει, ακόμη κι αν ο παραχωρησιούχος δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

7. Όροι Δόμησης: Ο κ. Σπίρτζης λέει ότι όλη η δόμηση θα είναι 235.000m2 και μόνο αυτή. Ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται από 0,4 σε 1,65, ο συντελεστής κάλυψης από 40% σε 60%, ο συντελεστής όγκου από 4 στο 8,25 και το επιτρεπόμενο ύψος από 13,5m σε 19m και κατά περίπτωση στα 24m. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη στην προκήρυξη, όλα μετά το διαγωνισμό. Κραυγαλέο σκάνδαλο!

8. Κορυφαία πράξη του σκανδάλου, η Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2016, η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου στις 20/2/2017, δηλ. μετά από 8-9 μήνες, και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 21/3/2018! Δηλ. η βασική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ για την κορυφαία επένδυση της εταιρείας, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μετά από 1,5 χρόνο.

Τέλος, ο Γ. Μανιάτης αναφερόμενος σε σχόλια του κ. Σπίρτζη σε σχετική συνέντευξή του περί πολιτικών διαφωνιών μεταξύ τους, είπε χαρακτηριστικά: «Προφανέστατα, έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφορές με τους ριψάσπιδες και τους βολεψάκηδες. Και προφανέστατα, έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφορές με Υπουργούς που ανέχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον ακροδεξιό συνεταίρο τους Πάνο Καμμένο να τους λέει κατάμουτρα ότι τους «λαδώνει» ο Σόρος με 50.000.000 ευρώ και να μην εξεγείρονται».

Άδ. Γεωργιάδης για επένδυση στο Θριάσιο: Τέτοια λαμογιά δεν έχω ξαναδεί

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την επένδυση στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, η οποία συζητείται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη οι όροι της σύμβασης άλλαξαν, μετά την λήξη του σχετικού διαγωνισμού, ευνοώντας τον πλειοδότη! Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τροπολογία και ενώ ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί άλλαξε ο συντελεστής δόμησης των κτιρίων της ΓΑΙΟΣΕ, κάτι που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να επεκτείνει τα κτίρια.

«Έχει γίνει ένας διαγωνισμός,  οι όροι του προέβλεπαν στα δύο μεγάλα 20 εκ ευρώ ντούκου και 235.000 τ.μ  δυνατότητα δόμησης. Οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι ήταν 33 και ο τελικός πλειοδότης ένας. Έρχεται όμως έξυπνα δια νόμου ο Υπουργός, γιατί αλλιώς θα πήγαινε κατευθείαν στον Κορυδαλλό, δεν θα πέρναγε  από ειδικό δικαστήριο, και μείωσε την προκαταβολή στα 10 εκ ευρώ από 20 εκ ευρώ και αύξησε τούς όρους δόμησης στα 970.000 τμ», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, για να αναρωτηθεί: «Γιατί δεν κάνατε από την αρχή το διαγωνισμό με αυτούς όρους;» Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε διεωρωτώμενος ποιος ωφελείται, καθώς επίσης και κι αν κάποιος από τους συνεργάτες του κ. Σπίρτζη τα πήρε!

«Πρώτη φορά αλλάζει διαγωνισμός εκ των υστέρων και το κάνει ο Σπίρτζης με νόμο», υπερθεμάτισε μιλώντας στη Βουλή και έκανε ειδική μνεία στις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ περί προανακριτικής επιτροπής για την Υγεία.

«Επειδή ξύπνησα με πληροφορίες που λένε για προανακριτική για την υγεία για 5 πρόσωπα. Καμία προκαταρκτική δεν θα γίνει για την υγεία, γιατί η Εξεταστική ήταν ένα φιάσκο. Ψάχνατε, ψάχνατε και δεν βρήκατε τίποτα. Την κλείσατε άρον άρον.  Και δεν θα κάνετε και προκαταρκτική και σας προκαλώ γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν υπουργό. Αντίθετα αυτό που κάνετε σήμερα κύριε Σπίρτζη θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας», είπε κλείνοντας.

Απαντώντας ο Υπουργός Υποδομών ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει παραπληροφορηθεί από διάφορους. Υποστήριξε ότι η σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού είναι μια και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν και κάλεσε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να φέρει την «δεύτερη» προκήρυξη. Σε ότι αφορά, δε, την τροπολογία για την αύξηση των συντελεστών δόμησης, εξήγησε ότι έγινε «για να καλυφθούν οι ανάγκες» και να «έχουμε ενιαίους συντελεστές δόμησης για όλα ακίνητα ΓΑΙΑΟΣΕ».