Γ. Κύρτσος: Προεκλογικός ελιγμός μία ρύθμιση οφειλών από αυτούς που μας υπερχρέωσαν

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 13:29
-A +A
Γ. Κύρτσος: Προεκλογικός ελιγμός μία ρύθμιση οφειλών από αυτούς που μας υπερχρέωσαν

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη ρύθμιση -μέσα από δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αναφέρεται ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος κάνοντας λόγο για «προεκλογικούς ελιγμούς».

«Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, τα χρειάζονται όλα αυτά, αλλά κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται να εφαρμοστεί, δηλαδή δεν ξέρουμε αν η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση οδηγεί σε αυτή τη ρύθμιση ή απλώς είναι μία μπλόφα προεκλογική», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι προφανής ο ελιγμός. Αυτό που μένει και αυτό που θα καθορίσει και τη στάση των πολιτών στις κάλπες, κατά την άποψή μου, είναι ότι χρωστούν τα διπλάσια από αυτά που χρωστούσαν το 2014», είπε ο κ. Κύρτσος και διευκρίνισε: «Επί της αρχής δεν έχουμε καμία αντίρρηση για τις 120 δόσεις, είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται η πολιτική μας, αλλά επί της ουσίας, δηλαδή αν οι τράπεζες είναι σε θέση να λειτουργήσουν -για παράδειγμα διαβάζω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει διευκρινήσεις- εάν οι πολίτες οι οποίοι έχουν διπλάσιο χρέος από ό,τι είχαν το 2014, μπορούν να πληρώσουν και αν [...] τα στεγαστικά δάνεια αξίζουν περισσότερα από την εμπορική αξία των ακινήτων, όλα αυτά είναι οικονομικά ζητήματα τεράστιας σημασίας, που προσδιορίζουν τη σημαντικότητα μίας πολιτικής».

«Ο Τσίπρας βγήκε το 2015 υποσχόμενος τέλος λιτότητας, τέλος μνημονίων και ο κόσμος χρωστάει τα διπλά από ό,τι χρωστούσε τότε. Οι οφειλές προς την εφορία αυξάνονται. Με βάση τα στοιχεία του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση έφτασαν 11 δισ. ευρώ. Επομένως καταγγέλλουμε μία πολιτική που υπερχρέωσε τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και καταγγέλλουμε τον ελιγμό, ότι αυτοί που μας υπερχρέωσαν, τώρα προεκλογικά θέλουν να διαφημίσουν μία ρύθμιση, ενώ αν ήταν συνεπείς όλη αυτή την τετραετία, θα φρόντιζαν πρώτον να μειώσουν το ιδιωτικό χρέος και δεύτερον να κάνουν σοβαρές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων ο κ. Κύρτσος εξήγησε ότι, εφόσον γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θα το καταφέρει σε μία εβδομάδα, θα το καταφέρει πρώτα μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές και δίνοντας μια ώθηση στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχεια βάζοντας κάποια τάξη σε αυτά που έχουν ξεφύγει -μεταρρυθμίσεις, διάφορες δαπάνες- και αφού ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δύναμη στο εσωτερικό της ΕΕ, θα επιχειρήσει και σε ένα διάστημα 12 μηνών να κινήσει αυτή τη διαδικασία, αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ».

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 11/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα