Γ. Κυρίτσης: Μπορεί να βρεθεί ένας σχεδιασμός για να μην υπάρχει κορεσμός μόνο με Airbnb

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 10:20
-A +A
Γ. Κυρίτσης: Μπορεί να βρεθεί ένας σχεδιασμός για να μην υπάρχει κορεσμός μόνο με Airbnb

Να εξηγήσει τους λόγους κατάθεσης της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Airbnb επιχειρεί Γιώργος Κυρίτσης, σε συνέχεια της καταγγελίας 45 βουλευτών του κόμματος ότι η πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων μειώνει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων και εμποδίζει την ενοικίαση από άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μπορεί να βρεθεί ένα σύστημα κινήτρων ή αντικινήτρων και ένας σχεδιασμός μέσω του οποίου δεν θα υπάρχει ένας κορεσμός μόνο με Airbnb», αν και  παραδέχθηκε ότι «δεν μπορείς να πεις σε κάποιον δεν θα χρησιμοποιήσεις το σπίτι σου όπως θέλεις». 

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τη γενίκευση του φαινομένου και φέτος δείχνει μια κατεύθυνση αύξησης των ενοικίων. Κόσμος που είναι εκπαιδευτικοί ή φοιτητές ή νέοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν σπίτι γιατί είναι αυξημένα τα ενοίκια λόγω Airbnb», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

«Υπάρχει πικρή εμπειρία ότι ναι μεν ωφέλησε την τουριστική ανάπτυξη αλλά προκάλεσε και ένα κίνημα αντίθεσης ανάμεσα στους κατοίκους και πρέπει η πολιτεία να το ρυθμίσει», είπε και κατέληξε λέγοντας πως «ένα παράδειγμα που έχει γίνει σε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη είναι ότι έβαλαν περιορισμό κορεσμού. Είσαι, για παράδειγμα, στο Κουκάκι; Δεν μπορείς να έχεις πάνω από 40% τέτοια ακίνητα». 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το φαινόμενο Airbnb έχει ραγδαία εξάπλωση και μπορεί κατά τους ίδιους να έχει τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, αλλά οδήγησε στη μείωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων ή τον «εκτοπισμό» τους, τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε «τουριστικά σκηνικά», εμποδίζοντας εν τέλει την εξεύρεση χώρων προς ενοικίαση από οποιονδήποτε άλλον πλην των τουριστών.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα