Γ. Κουμουτσάκος: Το δημοψήφισμα στα Σκόπια προκάλεσε γενικότερη αβεβαιότητα

Γ. Κουμουτσάκος: Το δημοψήφισμα στα Σκόπια προκάλεσε γενικότερη αβεβαιότητα

«Το δημοψήφισμα παρήγαγε γενικότερη αβεβαιότητα. Αποδείχθηκε ένα μετέωρο βήμα. Τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, όσο και για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ.

«Το δημοψήφισμα είναι ένα μετέωρο βήμα υψηλής αβεβαιότητας και μικρής προβλεψιμότητας. Ήταν μια πολιτική επιλογή που κρίθηκε από το αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα ο κ. Καμμένος έσπευσε πρώτος να μιλήσει για ακυρότητα πριν καν μιλήσουν οι πολιτικοί παράγοντες της γείτονος. Απύθμενη επιπολαιότητα σε μια εναγώνια προσπάθεια να γλιτώσει μια θορυβώδη πτώση από τις ασταμάτητες πολιτικές ακροβασίες που κάνει σε τεντωμένο σχοινί» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε την παραδοξότητα ακόμα και μετά το δημοψήφισμα τρίτης χώρας, άλλα να λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και άλλα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών. Και όμως τίποτα να μη συμβαίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια άγαρμπη πολιτική συμπαιγνία των δύο κυβερνητικών εταίρων πάνω στο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού στη σημερινή του μορφή».

Ο κ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ επιθυμεί τη λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει πως τη θεωρεί ετεροβαρή και επιζήμια για την Ελλάδα και τονίζει ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι στα Βαλκάνια οι αδύναμες, σαθρές λύσεις, επιστρέφουν ως εφιάλτες». 

Τέλος, εκφράζοντας τους φόβους του για την έξαρση του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές συνολικά σε όλη την ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπισθεί παρά το ότι είναι ορατή η εξέλιξή του εδώ και χρόνια. «Ο λαϊκισμός απειλεί να αποδομήσει όσα έχουμε χτίσει από κοινού στην Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά.