Γ. Κουμουτσάκος: Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν σε αποκλιμάκωση της έντασης

Γ. Κουμουτσάκος: Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν σε αποκλιμάκωση της έντασης

«Φτάσαμε εδώ γιατί η ελληνική κυβέρνηση συνδύασε 3 πράγματα: Οικοδόμησε μια ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, έχει μια πυκνή διπλωματική δράση και μια αμυντική επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, αναλύοντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι μετά τα γεγονότα του Έβρου «είμαστε παρόντες πολύ έντονα, ενημερώνουμε πιο γρήγορα και δεν είναι μόνο οι δυνάμεις αλλά και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας για τον εντοπισμό κάθε απόπειρας να περάσει κάποιος απέναντι, ενώ έχει αλλάξει και η λογική της συνεργασίας με την Frontex διότι  ο Μάρτιος (με τα γεγονότα του Έβρου) ήταν ένα μάθημα για όλους και για τους Ευρωπαίους.

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε πως «τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε περάσει σε ένα νέο στάδιο της έντασης των τελευταίων μηνών.Είναι μια καλύτερη μέρα. Έτσι κ αλλιώς είχαν μειωθεί θεαματικά οι ροές μετά τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο όπου εκεί η αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα της ελληνικής αντίδρασης  μας έβαλε σε μια άλλη εποχή και ως νοοτροπία. Αυτό έγινε πράξη και στο θαλάσσιο σύνορο με ενίσχυση τόσο των δυνάμεων όσο και των μέσων και είχαμε αυτή την αξιοθαύμαστη μείωση ροών»