Γ. Κουμουτσάκος: Η συμφωνία των Πρεσπών επισφράγισε ό,τι πιο εθνικιστικό επιδίωκαν τα Σκόπια

Γ. Κουμουτσάκος: Η συμφωνία των Πρεσπών επισφράγισε ό,τι πιο εθνικιστικό επιδίωκαν τα Σκόπια

Λύση που δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης εκ νέου του σκοπιανού προβλήματος χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την αποδοχή από πλευράς Ελλάδος μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας είναι θερμοκήπιο για να παραμείνει ενεργός ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων.

«Και εμείς θέλαμε λύση αλλά οριστική και όχι μια που να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης εκ νέου του προβλήματος. Δεν θέλουμε οποιαδήποτε λύση. Γι'' αυτό δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία αυτή», εξήγησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, μιλώντας στο Θέμα 104,6. 

Όπως είπε, «η συμφωνία επισφράγησε ότι επιδίωκαν στα Σκόπια στην πιο εθνικιστική τους έκφραση αυτή του Γκρούεφσκι».

Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα «ποιο είναι το απτό συγκεκριμένο κέρδος για την Ελλάδα; Τα Σκόπια πήραν ταυτότητα, γλώσσα και πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ».

«Η διαπραγμάτευση είχε κενά και γι'' αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενες τις κινήσεις που γίνονται από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ «γιατί ήθελαν να υπάρξει λύση στο ζήτημα αυτό».

Ερωτηθείς, τέλος, για την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «πιστεύουμε σε σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τις ΗΠΑ. Η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών ενεργειών έχει προκύψει σε μια συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική συγκυρία».